Domen: Nu förbjuds m&m's i Sverige

NYHETER

Amerikanska godiset förlorade i rätten

1 av 3

Efter en dom i Svea hovrätt verkar nu dagarna i Sverige vara räknade för amerikanska chokladgodiset m&m's. Detta eftersom det anses inkräkta på Mondelez ”m-kulor”, skriver Dagens Media.

Ända sedan 1957 har Kraft/Mondelez sålt chokladdragerade jordnötter under varumärket ”m”. På den amerikanska marknaden dominerar dock det snarlika godiset m&m's och nu har det lett fram till en juridisk kamp mellan Mondelez och amerikanska Mars i Sverige.

I en dom nyligen i Svea hovrätt konstaterades det att Mars m&m's innebär ett intrång i m-kulornas varumärke, skriver Dagens Media.

Bröt mot tidigare avtal

1998 nådde Marabou ett avtal med Mars om att m&m's inte skulle få säljas i Norden för att undvika förväxling med m-kulorna. När de återupptog satsningen i de nordiska länderna för ett par år sedan stämdes Mars av Mondelez och processen har pågått sedan dess.

Det enda sättet för Mars att stoppa förbudet är nu att överklaga till Högsta domstolen, skriver sajten Brandnews. De skulle också kunna välja att märka om godiset med ett stort M istället för m, men det skulle innebära en helt unik produkt för den svenska marknaden.

Om HD säger nej till prövningstillstånd kommer m&m's förbjudas i Sverige från och med den 30 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM

Livsmedel