Presidentvalet i USA 2016

Ny mätning: 90 procents chans att Hillary Clinton vinner

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Clinton lägger fram slutord – på bästa sändningstid

NEW YORK. Med bara timmar kvar till vallokalerna öppnar kommer en ny glädjemätning för Hillary Clinton.

Enligt den sista prognosen från Reuters/Ipsos är sannolikheten att hon vinner valet 90 procent.

På måndagskvällen, lokal tid, lägger Clinton fram sitt slutargument inför miljoner tv-tittare.

Varken Republikanernas Donald Trump eller hans demokratiska rival Hillary Clinton har spillt någon tid under valrörelsens slutspurt.

Trump håller fem möten på måndagen, det sista tillsammans med vicepresidentkandidaten Mike Pence i Michigan vid 23-tiden.

Clinton är inte långt efter. Hon talar vid fyra tillfällen, med ett midnattsmöte som avslutning på den otroligt intensiva kampanjen. Dagens största händelse för Clinton är dock ett arrangemang i Philadelphia. Då får hon sällskap på scen av maken Bill, dottern Chelsea, Barack och Michelle Obama – samt rockstjärnan Bruce Springsteen.

Under kvällen sänds också en två minuter lång reklamfilm för Hillary Clinton i CBS och NBC. Där levererar hon sina slutord till det amerikanska folket. Clinton-kampanjen hoppas att 20 miljoner människor kommer att se inslaget.

Clinton i ledningen

De sista nationella mätningarna före valdagen visar att Hillary Clintons ledning håller i sig. Den största skillnaden uppmätts i undersökningen som Survey Monkey gör för NBC. Där är har demokraten ett försprång på sex procentenheter: Clinton får 47 procent av väljarstödet jämfört med 41 procent för Trump. I slutmätningarna från CBS och Washington Post/ABC News är Clintons ledning mindre: Fyra procentenheter. Ännu jämnare är det hos Bloomberg. Där skiljer det bara tre procentenheter mellan rivalerna.

Sannolikheten: 90 procent

När det gäller den mest sannolika valutgången har Hillary Clintons ett ganska stort övertag. Enligt den välrenommerade statistiksajten fivethirtyeight.com är sannolikheten att USA får sin första kvinnliga president på tisdagen drygt 67 procent.

Enligt den sista prognosen från nyhetsbyrån Reuters och analysföretaget Ipsos är det 90 procents sannolikhet att Clinton vinner valet. De förutspår att demokraten får 303 elektorsröster, mot Trumps 235.

Jämnt i viktig delstat

Något som talar till Clintons fördel är att hon har ett försprång i flera viktiga vågmästarstater. Statistik från förtidsröstningen i både Florida och Nevada tyder på att Demokraterna går starkt.
Men racet är långt ifrån över. På måndagen kom en mätning från New York Times som visar att Trump och Clinton ligger lika i den viktiga vågmästarstaten North Carolina. Om Trump vinner där, tar hem Florida och några osäkra delstater till så kan det bli han som står som segrare.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Det krävs för att Trump ska vinna

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clinton

Donald Trump

Trumps USA