Julia nobbade mannen - då knivskars hon

avChristoffer Nilsson

1 av 2 | Foto: Polisen
Julia blev knivskuren i ansiktet för att hon gav en man nobben.

Mannen som knivskar Julia i ansiktet hävdade att han var 16 år och dömdes först som en minderårig i tingsrätten.

I en vägledande dom beslutade HD i veckan att åldersbedömning med hjälp av tandröntgen kan användas i rätten. Mannen döms till utvisning och fängelse i ett år och tre månader.

– Han borde ha fått ett mycket hårdare straff. Eftersom han är vuxen är det bara rätt att han blir dömd som en, säger Julia.

Julia var 17 år och hälsade på en bekant på ett asylboende i Stockholmsområdet när en annan man i samma sällskap gjorde närmanden.

I förhör berättade hon att det var tydligt att mannen ville ha sex med henne. Efter att ha avvisat honom lämnade hon boendet tillsammans med en vän för att ta en taxi därifrån.

Men utomhus gick mannen till attack och skar Julia två gånger i ansiktet med en kniv.

Den grova misshandeln inträffade i november 2015. Mannen – som uppgav att han var 16 år gammal men vars ålder inte kunde bekräftas – dömdes i Södertörns tingsrätt till ungdomsvård.

Vägledande dom

I en högre instans menade hovrätten att mannen var över 21 år och dömde honom som vuxen. Straffet blev 1,5 år fängelse och utvisning. Fallet prövades sedan av Högsta domstolen, HD, som under måndagen meddelade sin dom: ett år och tre månader i fängelse samt utvisning till Algeriet där mannen är medborgare.

Till stöd för domen tar HD upp en tandröntgenundersökning – något som domstolar tidigare inte velat använda.

Den något lägre strafflängden förklaras med att åldersbedömningen visade att han mest sannolikt hade fyllt 20 vid tiden för brottet.

Julia – som nu fyllt 18 – lägger i nuläget inte så stor vikt vid att hennes rättsfall därmed har blivit vägledande när det handlar om hur rätten ser på åldersbedömningar.

– Han knivskar mig i ansiktet och det har ärrat mig för hela livet. Jag bryr mig ärligt talat inte om det just nu. jag måste fokusera på mitt eget just nu men det är ju en positiv grej att de ska göra så, säger hon.

”Borde ha fått ett mycket hårdare straff”

Hon tycker att mannen kom för lätt undan.

– Han borde ha fått ett mycket hårdare straff. Eftersom han är vuxen är det bara rätt att han blir dömd som en, säger hon.

Julia är fortfarande påverkad av det inträffade.

– Jag mår väl hyfsat bra men ibland när jag tänker på det så är det jättejobbigt och jag vågar inte gå ute själv längre när det är sent som förut, säger hon.

Riksåklagaren ville att fallet skulle prövas av HD.

– Det är väldigt intressant att HD kommer fram till att man kan använda tandröntgenundersökningar som underlag för att bedöma ålder, sa My Hedström, byråchef hos riksåklagaren, till TT, efter HD:s dom.

Hedström tror även att domen kan få en stor betydelse inom asylrättsliga ärenden i fall då det råder oklarheter om en person är över eller under 18 år. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott