Kvinna misstänkt mördad i Långshyttan

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

En kvinna i 60-årsåldern hittades i lördags död i ett vattenfyllt gruvhål i Långshyttan i Hedemora kommun.

Fyra personer har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord.

– De har gjort vissa medgivanden, säger chefsåklagare Fredrik Skoglund.

Totalt är sju personer frihetsberövade.

Kvinnan tros ha bragts om livet redan för två veckor sedan.

Fyra män och tre kvinnor misstänks för inblandning i mordet. Kvinnan anmäldes försvunnen den 28 juni i Borlänge av anhöriga.

– Våra eftersökningar av henne ledde till att vi misstänkte att hon hade bragts om livet. En förundersökning om mord inleddes den 30 juni, säger Stefan Dangardt, kommissarie och presstalesperson vid polisen i Dalarna.

– Utredningsarbetet har stärkt misstankarna och i går anträffades hon död i närheten av Långshyttan.

Polisen misstänker att mordet kan ha begåtts redan för cirka två veckor sedan.

– Under helgen har sju personer frihetsberövats misstänkta för delaktighet i det här brottet, säger Stefan Dangardt.

– Det återstår så klart massor av utredningsarbete och det råder förundersökningssekretess.

Häktade misstänkta för mord

De misstänkta männen är i åldrarna 20 till 45 och kvinnorna i 20-30-årsåldern. Personerna misstänks för olika grader av inblandning. Brottsrubriceringarna är skyddande av brottsling, medhjälp till mord och mord.

– Det är allt från underlåtenhet att avslöja brottet till gärningsmannaskap – flera har kanske känt till det i två veckor. De har gripits vid olika tidpunkter, säger Stefan Dangardt.

Fyra personer, tre män och en kvinna, häktades på sannolika skäl misstänkta för mord på söndagen. Häktningsförhandlingarna hölls i Borlänges polishus.

Enligt chefsåklagare Fredrik Skoglund har personerna gjort vissa medgivande.

– Men jag går inte in på detaljerna i det. Jag vill inte gå in på hur många eller vad, säger han.

De övriga tre personerna är fortsatt anhållna misstänkta för delaktighet. Häktningsförhandlingar kommer att ske de kommande dagarna.

"Ingen okänd person"

Vilken relation de inblandade har med den döda kvinnan vill Fredrik Skoglund inte gå in på. Men han berättar att de misstänkta inte är släkt med offret.

Vad har de misstänkta för relation till varandra?

– Jag vet inte exakt vad de misstänkta har för relation till varandra, men det är bekantskaper. Och kvinnan är ingen okänd person för dem.

Enligt Fredrik Skoglund väntar nu ytterligare förhör med de inblandade, som samtliga är hemmahörande i Dalarna.

– Sedan jobbas det mycket, både i går och i dag, med tekniska undersökningar. På fyndplatsen bland annat.

"Vi undersöker många platser"

Polisen har under söndagen varit på plats med kriminaltekniker och hundförare i det naturområde där kroppen hittades. Enligt polisen påträffades kvinnan delvis under vattenytan i ett gammalt gruvhål. Polisen anser inte att fyndplatsen är brottsplatsen.

– Det är sådant som vi utreder fortsatt. Vi undersöker många platser naturligtvis. Dels är det många personer inblandade, dels har det gått lång tid, tror vi, sedan brottet begicks. Så vi har många ställen att undersöka. Det kan vara alla möjliga platser utifrån vad som kommer fram i förhör, säger Stefan Dangardt.

Var kroppen gömd?

– Den var inte dold.

Kan du säga något om vad kvinnan har blivit utsatt för?

– Nej, det är för tidigt att säga. Det måste ske en rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken, säger Stefan Dangardt, som inte vill kommentera om något vapen eller tillhygge tros ha använts vid gärningen.

Ni misstänkte mord redan innan kroppen hittats, varför?

– Sammantaget var det en bedömning av det vi fick reda på när vi letade efter kvinnan och sådant som vi har fått fram när vi har pratat med människor, säger Stefan Dangardt.

Medger viss inblandning

Carl-Oskar Morgården, advokat till en av de fyra häktade, en 24-årig man, förklarar att hans klient medger viss inblandning i brottet.

– Det han har sagt nu är att han medger att han har varit inblandad i det. Men han har inte tagit ställning till om han erkänner mord eller dråp eller någonting sådant. Men han har varit med på detta på något sätt. Han godtar att han är häktad på sannolika skäl, säger han.

Hur ser du på den bevisning som åklagaren lagt fram?

– Eftersom min klient medger själv att han har varit inblandad i det, så finns det klart bevis som räcker för att hålla honom häktad. Men om det sedan räcker till att döma honom för mord eller om det får en annan rubricering, det kommer jag och min klient få diskutera mycket här framöver, säger Carl-Oskar Morgården.

Ulrika Åsåker, advokat till en av de andra häktade personerna, vill inte uttala sig alls.

– Jag vill inte svara på frågor, säger hon.

Aftonbladet har utan framgång sökt de övriga häktades advokater.

Publicerad: