Isländsk polis söker efter rekordbytet – via elnätet

NYHETER

”Den stora Bitcoin-kuppen”. Så kallas den största stölden i isländsk historia i vilken cirka 600 datorer – utvecklade för att tillverka bitcoin och andra kryptovalutor – stulits från flera olika datacentraler på Island.

I hopp om att hitta datorerna bevakar polisen strömförbrukningen på ön.

– Allt tyder på att det rör sig om omfattande organiserad brottslighet, säger Olafur Helgi Kjartansson vid isländska polisen till nyhetsbyrån AP.

Under december och januari i år inträffade totalt fyra inbrott på olika datacentraler runtom på ön – vilket resulterade i att totalt 600 datorer stals.

De kraftfulla datorerna – värda cirka 16 miljoner kronor och specialiserade på att utveckla bitcoin och andra kryptovalutor – har inte återfunnits.

Omfattande organiserad brottslighet

Men om tjuvarna själva planerat att använda datorerna för att tillverka de icke spårbara valutorna så beräknas stöldvärdet bli betydligt högre enligt polisen.

– Detta är en stöld i en skala vi aldrig sett förut, vilket gör att det verkar röra sig om omfattande organiserad brottslighet, säger Olafur Helgi Kjartansson vid den isländska polisen till nyhetsbyrån AP.

Elva personer, varav en är säkerhetsvakt, har gripits hitintills och under fredagen häktades två personer, misstänkta för inblandning i den fräcka kuppen.

Letar efter ställen med mycket ström

I hopp om att återfinna datorerna övervakar polisen just nu strömförbrukningen på ön – detta då tillverkningen av kryptovalutor kräver stora mängder energi, vilket gör att en onormalt hög energiförbrukning skulle kunna avslöja tjuvnästet.

Utöver det har man även bett om hjälp från elföretag, nätleverantörer och olika lagringsutrymmen att rapportera om ovanligt mycket ström används.

Att Island blivit en guldgruva för bitcoin-tillverkningen beror bland annat på öns förmåga att utveckla billig och förnybar energi, bland annat genom vattenkraft.

1 av 2 | Foto: Staffan Björklund / REUTERS/JEMIMA KELLY
Tre rubriker - 5 mars 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Bitcoin

Island