Thailändske munkens snö-Buddha gör succé

1 av 2 | Foto: Phra Suriyan Bunthiangs snö-Buddha fascinerar många
NYHETER

En thailändsk munk har byggt en jättelik snö-Buddha i Norge.

– Alla som går förbi tycker att det är helt fantastiskt. Det är väldigt många som kommer hit och tar bilder, säger Panneee Sliper, medlem i Thai-buddhistföreningen i Trondheim till Aftonbladet.

Thai-templet i Heimdal i norska Trondheim har fått en alldeles särskild utsmycknad. Sedan i slutet av februari pryds templets baksida av två jättelika Buddha-figurer i snö.

– Vi är väldigt stolta över att ha ett så fint monument, säger Pannee Sliper, medlem i Thai-buddhistföreningen i Trondheim till Aftonbladet.

”Vet inte varför han byggde den”

Upphovsmannen till konstverket är den kringresande thailändske munken Phra Suriyan Bunthiang. Han har besökt Heimdal flera gånger de senaste åren och den här gången passade han på att bygga det spektakulära monumentet.

– Jag vet inte riktigt varför han byggde det. Men det finns ett liknade monument i ett tempel i Thailand. När det var så mycket snö här så ville han testa att bygga ett likadant, säger Pannee Sliper.

Byggdes med yxa och spade

Figuren är ungefär en och en halv meter hög och byggdes med en spade och en liten yxa som enda hjälpmedel. Flera norska medier, däribland Adressavisen och NRK, har uppmärksammat den.

– Han sa att den tog ungefär två timmar att bygga. Alla som går förbi tycker att det är helt fantastiskt. Det är väldigt många som kommer hit och tar bilder.

Tände rökelser och tänkte på Buddha

I slutet av februari höll några av medlemmarna i templet en ceremoni vid den nya skulpturen.

– Vi gick och tände rökelser och gick runt den med blommor i händerna och tänkte på Buddha. Det var en jättefin stund, säger Pannee Sliper.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trondheim

Norge