Många barn dödade i syriskt bombanfall

avStaffan Dickson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Femton civila, varav elva barn, har dödats i ett bombanfall mot Aleppo i Syrien, uppger Syriska människorättsobservatoriet.

Organisationen anklagar regimen för att ha släppt tunnbomber över storstaden.

Torsdagens attack ägde rum i Bab al-Nayrab-området i södra Aleppo. Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR, som bevakar inbördeskriget från Storbritannien, genomfördes attacken av regimen.

Enligt SOHR dödades femton civila, varav elva barn.

Två dagar eld upphör

Osama Abo Elezz, doktor från Aleppos rebellkontrollerade delar, uppgav under torsdagen att tio barn, bland dem ett två månaders spädbarn, dödades i attacken, skriver nyhetsbyrån AP.

Han beskriver hur räddningsarbetare fick gräva fram överlevande ur bråten av flera kollapsade hus.

SOHR meddelar även att åtta civila, varav två barn, dödats i en rebellattack i en del av västra Aleppo som kontrolleras av regimens styrkor.

Efter förtvivlade förhandlingar har Ryssland nu gått med på ett två dygn långt humanitärt eldupphör i den delade staden. Fordonskolonner står redo, och FN väntar på klartecken från övriga stridande parter, säger sändebudet Staffan de Mistura i Genève.

Turkiet utropade seger

Samtidigt har Turkiet utropat seger i offensiven mot samhället Jarablus, tidigare hållet av terrorgruppen IS, omedelbart söder om Turkiets gräns i den syriska provinsen Aleppo.

Turkiet skickade i onsdags marktrupper över gränsen, understödda av stridsflyg, för att inta Jarablus. Offensiven kallas på engelska Operation Euphrates Shield. Den utlöstes dels av turkisk oro för att kurdiska krigare inom YPG skulle lägga under sig för stora områden, dels av en terrorbomb mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep den gångna helgen.

Det är en balansgång för alla parter – USA stödjer YPG, medan Turkiet kallar dem terrorister. Men båda är beroende av dem i kampen mot IS.

Publicerad: