Ericsson utreds för misstänkt korruption i USA

Foto: Ericsson utreds för korruption, erfar SvD Näringsliv.
NYHETER

Telekomjätten Ericsson misstänks för korruption och utreds nu i USA, erfar SvD Näringsliv.

Både amerikanska motsvarigheten till finansinspektionen och justitiedepartementet är inkopplade.

Företaget uppges riskera böter för miljardbelopp.

Granskningen ska gälla bolagets verksamheter i Kina. Enligt Svenska Dagbladet rör det sig både om förhållanden på senare år och händelser längre tillbaka i tiden.

Både finansinspektionen Securities Exchange Commission, SEC, och amerikanska justitiedepartementet är inkopplade i granskningen av Ericsson, skriver Svenska Dagbladet. SEC uppges vara drivande i utredningen och har enligt tidningens källor redan ställt frågor till företaget.

Riskerar storböter

Då Ericsson är noterat på den amerikanska börsen Nasdaq, och därmed lyder under amerikansk lagstiftning om korruption, riskerar bolaget betala miljardbelopp i skadestånd och böter.

SvD säger sig också ha uppgifter om att SEC visat intresse för Ericssonaffärer som rör Ericsson Microwave System, ett försvarsbolag som såldes 2006.

Endast ett fåtal personer i företagets ledning uppges känna till att SEC sökt svar på en del frågor. I Ericssons ledning sitter bland annat tidigare Volvochefen Leif Johansson och Investors ordförande Jacob Wallenberg och investmentbolagets förre vd Börje Ekholm.

Svenska Dagbladet har utan framgång sökt Ericsson för en kommentar. Tidningen har även sökt de amerikanska myndigheterna som avböjt att kommentera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ericsson

USA