Titanic-nyckel såld för nästan 1 miljon

En nyckel till ett flytvästskåp på fartyget Titanic har sålts för 85 000 pund, motsvarande cirka 930 000 svenska kronor, på en auktion i Storbritannien uppger The Telegraph.

Den såldes tillsammans med 200 andra föremål från det ”osänkbara” fartyget som kolliderade med ett isberg 1912.

Nyckeln, som beskrivs som ett ”exceptionellt sällsynt objekt”, såldes nyligen på en auktion anordnad av auktionsfirman Henry Aldridge & Son i Devizes i Storbritannien.

Den var ett av cirka 200 föremål från passagerarfartyget Titanic som kolliderade med ett isberg i april 1912.

Auktionen ska ha varit en av de större på flera år som innehöll föremål från det ”osänkbara” fartyget.

”Offrade livet för andra”

Nyckeln ska ha gått till ett flytvästskåp i en av korridorerna på fartyget och tillhört 23-årige Sidney Sedunary från Berkshire, som arbetade som stuert i tredje klass och var en av de runt 1 500 personerna som omkom.

– Utan tvekan var han en man som offrade sig själv för att rädda livet på andra, säger auktionsförrättaren Andrew Aldridge till BBC.

Slog alla förväntningar

På nyckeln finns en mässingsskylt med texten ”Skåp 14 F Däck”, vilket tros visa att Sedunary arbetade på F-däck natten som Titanic sjönk.

Efter att Sedunary döda kropp återfunnits sändes nyckeln till hans gravid hustru Madge och förblev i familjens ägor fram till auktionen.

Den lilla nyckeln förväntades nå ett slutpris på 50 000 pund men när klubban slog det avgörande slaget hade prislappen seglat upp till 85 000 pund, cirka 930 000 kronor.

Enligt Andrew Aldridge återspeglar slutpriset "nyckelns betydelse och unika natur".

Stannade på sin post

Även en samling brev skrivna av överstyrman Henry Wilde landade på 5 000 pund, cirka 55 000 kronor. I ett av breven framgår att Wilde redan innan olyckan anade oråd kring fartyget.

”Jag gillar fortfarande inte det här skeppet... Jag har en konstig känsla om det", skriver han.

Andra föremål som också gick under klubban var bland annat ett vykort skrivet av fartygets telegraf Jack Phillips som såldes för 19 000 pund, motsvarande 207 000 kronor.

Phillips ska ha drunknat i samband med att han stannat på sin post för att skicka ett nödtelegram.

Återger sista tiden

Även ett brev från fartygets andrestyrman, Charles Lightoller, som mirakulöst överlevde, avslöjar hur den sista tiden var på fartyget.

Brevet ropades hem för 34 000 pund, cirka 370 000 kronor.

I brevet står att ”alla var lugna i vetskapen om att de fullföljt sin plikt och att de fortfarande var behjälpliga genom att hålla sig lugna inför passagerarna. Alla kom individuellt upp till mig och skakade hand. De enda orden vi utbyte med varandra var ”Adjö, kära du”.

Publisert:

LÄS VIDARE