SD-toppar hånade 15-åring: ”Det var humoristiskt”

Högstadieelever frågade ut utbildningsminister Gustav Fridolin i tv – efteråt blev en 15-åring med invandrarbakgrund anklagad för att ljuga om sin ålder.

I en kommentar på Facebook skrev SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth att eleven valde att sitta i tv och ”låtsas vara 15”.

– Här handlar det bara om att sprida rasism, säger Gustav Fridolin.

I fredagens ”Nyhetsmorgon” på TV4 fick fem högstadieelever från olika årskurser chansen att fråga ut utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

En av dem, en niondeklassare med invandrarbakgrund, hade skäggväxt och såg äldre ut än de andra eleverna.

Flera ledande Sverigedemokrater spred sedan en bild på eleverna.

”Klasskompisar...” skrev Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson för SD, när han publicerade bilden på Facebook. Inlägget delades av partikamraten tillika riksdagsledamoten Linus Bylund. En liknande kommentar till bilden publicerades också på Twitter av Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för SD i Göteborg.

”Ger man sig in i leken får man leken tåla”

I en kommentar i en Facebooktråd om bilden delgav Kent Ekeroth sina åsikter:

”(...) poängen är att han INTE är 15 år lr vad det nu kan va. Och nej, det är inte fel att 'hänga ut' för den här personen valde självmant att sitta i TV och låtsas vara 15. Har man gett sig in i leken får man leken tåla”, skrev Ekeroth vilket först uppmärksammades av sajten Inte rasist men

Eleven som fick klä skott på sociala medier är född 2001. Familjen kom till Sverige när han var sex år gammal, berättar en av hans föräldrar.

För 15-åringen och hans familj har påhoppen fått väldigt jobbiga konsekvenser och man avböjer därför att medverka i en intervju.

Fridolin: ”Handlar om att sprida rasism”

Rektorn på elevens skola uppger för sajten Inte rasist men att 15-åringen, efter spridningen av bilden, fått mejl med ”uppmaningar om att åka hem”.

Gustav Fridolin, som deltog i TV4-programmen, reagerar starkt på behandlingen av 15-åringen.

– Här handlar det bara om att sprida rasism. Det reagerar jag på. Det är inte så människor med makt ska bete sig och framför allt inte mot barn, säger han.

Han uppger att han pratat med den berörda eleven om det som har hänt.

– Det samtalet får stanna mellan oss men jag förstår verkligen hur fruktansvärt det här känns. Här har man förberett sig för att prata om skolan och sina erfarenheter och så är det det här som sedan ligger kvar, säger han.

Under söndagen fick Aftonbladet tag på Kent Ekeroth över en dålig telefonförbindelse.

– Det var mer en humoristisk bild, säger han innan samtalet bryts på grund av dålig täckning.

Via sms svarade Kent Ekeroth sedan på ytterligare frågor.

”Givetvis ska ingen utsättas för påfrestningar. Faktum är också att jag inte pekade på någon specifik individ i mitt inlägg - det var en gliring till det system etablissemanget skapat i Sverige där man numera inte kan vara säker på folks ålder”, skriver Ekeroth bland annat.

På följdfrågor om på vilka bevekelsegrunder han anklagade 15-åringen för att ljuga om sin ålder – vilket framgick av hans Facebook-kommentar som citerades tidigare – svarade Ekeroth slutligen:

”Ja, jag känner inte honom men diskussionen handlade ju om att han inte ser ut att vara den ålder som TV4 påstod - något som många verkade se också med tanke på att diskussionen utan att jag påtalat något tog fart”, skriver han.

I TV4:s inslag framgår det att det rör högstadieelever och i grafiken står det att den berörda eleven går i årskurs nio.

Han är ju folkbokförd som 15 år - menar du fortfarande att han inte är det?

”Jag vet inte hans ålder - det jag vet är att det såg lustigt ut på den bilden - vilket uppenbarligen många andra tycker med”

Bylund i nytt inlägg: ”Var visst 15”

Linus Bylund har tagit bort det första inlägget han delade och publicerade ett nytt ”rörande 15-åringar som ser äldre ut”, som han uttryckte det på sin Facebooksida.

”Tydligen var pojken på gårdagens bild visst 15 år. Som tur var var inget jag såg (eller delade) riktat mot hans person, eller ens särskilt mycket mer än ett höjt ögonbryn”, skriver han i inlägget.

Publisert:

LÄS VIDARE