Fildelare slipper krav i brevlådan

Foto: Inledningen av pressmeddelandet på Spridningskollen.se
NYHETER

Med projektet Spridningskollen skulle fildelare kunna få kravbrev direkt hem i brevlådan. Nu läggs det ned.

– Med tanke på hur diskussionerna har gått, så ser vi detta mer som en allmän debatt som ska föras i medier, säger talespersonen Gordon Odenbark till IDG.

I början av september presenterades projektet Spridningskollen som skulle använda sig av kravbrev mot små och stora fildelare. Ett kravbrev på 2 000 kronor skulle hamna i brevlådan och betalade man inte kunde fallet hamna i domstol.

– Det är en närmast maffialiknande utpressningssituation, sade Jon Karlung, vd på nätoperatören Bahnhof, till Aftonbladet då.

Nu har initiativtagaren bakom Spridningskollen, Gothia Law, gått ut med att projektet samt hela fildelningsfrågan läggs på is.

”Ska föras av politiker – inte jurister”

Anledningen? De togs lite på sängen av reaktionerna efter att nyheten spreds.

– Med tanke på hur diskussionerna har gått, så ser vi detta mer som en allmän debatt som ska föras i medier, av politiker och på debattsidorna. Inte av jurister, säger Gordon Odenbark, talesperson för Spridningskollen.se, till IDG.

Sedan i början av året har Spridningskollen övervakat svenska fildelare. Men några skadeståndskrav blir det nu inte. I ett inlägg på sin hemsida påstår initiativtagarna att projektet fått den illegala fildelningen att minska.