Mona Sahlin kan inte svara på vem hon träffade i USA

Mona Sahlin.
Mona Sahlin.

Mona Sahlin förlängde sin tjänsteresa till Houston i USA med två dagar för att bland annat gå på MMA-match med sin tidigare livvakt.

Nu kommer hon med en ny förklaring till den förlängda resan som skattebetalarna stod för, skriver Expressen:

Möten med anonyma aktivister.

I sin roll som chef för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism åkte Mona Sahlin på tjänsteresa i USA mellan den 28 september och den 5 oktober 2015.

Tillsammans med sin livvakt besökte hon New York och Houston. Resan förlängdes i två dagar, då Mona Sahlin bodde på lyxhotell och gick på en MMA-match för att se Alexander "The Mauler" Gustafsson slåss.

Skattebetalarna fick betala för den extra tiden i USA.

”Oroliga för sin säkerhet”

Mona Sahlin har inte kunnat ge någon klar motivering till varför tjänsteresan förlängdes och vilka möten som hölls den 3 respektive 4 oktober. Nu kommer hon med en ny förklaring, rapporterar Expressen.

Efter att Johan Dixelius, huvudsekreterare i kommittén för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, bett om en redogörelse svarar hon i ett mejl, daterat den 24 oktober i år, enligt Expressen:

"På lördagen 3/10 hade jag, som jag nämnt tidigare och till flera, träffar med aktivister i det syriska muslimska samhället. De var rädda och oroliga för sin säkerhet redan då, och ville inte ha sina namn med i program eller foton.

Det har jag redogjort för vid tidigare tillfällen och självfallet respekterade jag deras önskan".

Johan Dixelius kommenterar svaret.

– Vi har inte bett om att få namnen och vi ser att vi inte kommer längre. Vi har nått vägs ände här. En gång i tiden godkändes reseräkningen och sen så kom en reseberättelse och det reagerades inte då heller, säger han till Expressen.

Tre fall av osant intygande

Mona Sahlin avgick från sitt uppdrag som myndighetschef i maj i år. Hon är hittills delgiven misstanke om tre fall av osant intygande. Misstankarna grundar sig i de brev hon skrev för att hjälpa sin före detta livvakt i samband med en bostadsaffär. I intygen överdrev Mona Sahlin livvaktens inkomst. Även livvakten är brottsmisstänkt.

Just nu händer det inte mycket i utredningen.

– Det kommer inte att hända något förrän månadsskiftet november-december. Jag sitter tjock i ett mål nu och är upptagen med det, sa överåklagare Anders Jakobsson nyligen till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE