Misstänkt langning på finsk ambassad

1 av 2 | Foto: Christine Olsson / TT
Finlands ambassad i Stockholm.
NYHETER

Cigaretter, vin, öl och sprit kan ha langats vid Finlands ambassad i Stockholm. Enligt FNB motsvarar langningen uppemot 190 000 kronor i obetalade skatter för den svenska staten.

Tjänstemän med diplomatstatus som arbetar vid ambassader i Sverige får köpa tobak och alkohol utan att betala skatt. Men endast för eget bruk eller för representation. I augusti avslöjade den finska nyhetsbyrån FNB att alkohol och tobaksvaror har sålts vidare av personal vid Finlands ambassad till personer som inte omfattas av förmånen.

”Omfattande langning”

Nyhetsbyrån Svensk presstjänst skriver att langningen har varit omfattande. För den svenska staten kan bortfallet av skatt årligen ha uppgått till runt 20 000 euro, motsvarande drygt 190 000 kronor.

– Man bör komma ihåg att ambassaden ordnar över hundra tillställningar per år, säger Jarmo Viinanen, tidigare Finlands ambassadör i Sverige, till SPT.

Vid årsskiftet 2014/2015 satte Viinanen stopp för vad han beskriver som en ganska organiserad langning. Sedan dess har antalet skattefria köp av tobak och alkohol minskat kraftigt.

Sexuella ofredanden

Jarmo Viinanen kallades hem den 19 september efter anklagelser om att han utsatt kvinnor för sexuella ofredanden. Det var i samband med den utredningen som langningen upptäcktes.

De skattefria inköpen har godkänts av svenska utrikesdepartementet.

Varken i Sverige eller i Finland har den misstänkta langningen utretts av polis.

TT-FNB

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott