Postnord hotar dra in postutdelning

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: ANDREAS BARDELL
De boende ska tvingas hämta ut sina brev på ett kontor under vissa tider – något som Rolf Pettersson reagerar starkt mot.

Postnord hotar att dra in all postutdelning för 400 lägenheter i Örebro.

– Det här är rent samhällsfarligt, säger Rolf Pettersson, en av hyresgästerna.

I ett brev som gått ut till Hans-Olof Ivarssons hyresgäster i Örebro hotar Postnord att sluta dela ut post i fastigheterna.

Istället ska de boende tvingas hämta ut sina brev på ett kontor under vissa tider.

Anledningen är enligt Postnord att brevinkasten i husen är för små och att belysningen är för svag.

– Brevinkasten är desamma som alltid suttit där och ingen kan tycka att den här belysningen är dålig, säger Rolf Pettersson som bor i huset.

– Jag tror inte ens att någon från Postnord varit här.

Rolf Pettersson tycker att hotet om utebliven postutdelning är samhällsfarligt.

– Ja, i allra högsta grad. För att hämta ut posten på deras kontor måste du kunna legitimera dig. Ingen annan kan ta hand om din post om du reser bort eller blir sjuk. Där kommer räkningar, kallelser till sjukvården  och allt möjligt. Och hur ska de som inte kan gå den där kilometern göra?

”Helt orimligt”

I brevet skriver postföretaget att fastighetsägaren måste åtgärda arbetsmiljön för brevbärarna.

– Det är naturligtvis helt orimligt att jag som fastighetsägare ska ta ett arbetsgivaransvar för Postnords anställda, säger Hans-Olof Ivarsson.

I det separata brev som Postnord skickat till honom listar man alla hans fastigheter med exakt samma anmärkningar.

– Det lustiga är att de inte hänvisar till några slags regler, för de finns inte.

Normalt sett är det Arbetsmiljöverket som stoppar arbetet vid arbetsplatser som anses vara skadliga. Men Postnord har inte haft kontakt med dem.

– Nej, det här är ett beslut som vi på Postnord har tagit, säger Mats Ståhlgren som är ansvarig för region väst dit Örebro hör..

Det är inte skyddsombud eller facket som slagit larm?

– Nej.

Har företagshälsovården varit inkopplad?

– Nej, det är ett beslut vi har fattat. Vi har ett arbetsmiljöansvar och vi har tvingat ta till sådana här åtgärder eftersom det finns brister i fastigheterna.

Post- och telestyrelsen är den myndighet som ska se till att postlagen följs och där regleras bland annat utdelningsplikten.

– Postlagen säger egentligen bara att det ska finnas en fysisk postlåda som fungerar för att posten ska delas ut. Vi har just fått kännedom om Postnords agerande och ska sätta oss in i ärendet. Det här kommer vi att följa noga, säger Olof Bjurö, enhetschef på Post- och telestyrelsen.

– Att stänga av sina kunder får anses vara en väldigt drastisk metod.

I breven från Postnord framgår inte vad man har för krav på fastigheterna.

– Min gissning är att de vill att vi bygger postboxar i entréerna så att brevbärarna hinner dela ut mer post på samma tid och att vi ska stå för deras kostnadsbesparing, säger fastighetsägaren Hans-Olof Ivarsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN