Barnpsykologen: ”Det finns hopp”

Foto: Ett barn som vilar på en sjukhusbädd i Aleppo.
NYHETER

100 000 barn är instängda i östra Aleppo. Varje dag riskerar de att träffas av bomber eller granatsplitter.

Många kommer att leva med sina psykiska skador hela livet – men en stor del kommer också att klara sig ganska bra, om de får hjälp.

Kriget i Syrien – där bombattacker mot civila bostadsområden och sjukhus numera är vardag – har slagit hårt mot landets barn.

Många, även de som klarar sig från fysiska skador, kommer att bära med sig krigets fasor resten av livet.

– Barn som växer upp i krigszoner riskerar en rad psykiska problem. De kan bli aggressiva, få sömnproblem, depressioner, koncentrationssvårigheter och många klarar inte av att gå ut skolan, säger Mark Jordans, barnpsykolog verksam vid Kings College i London och den holländska organisationen War Child, som arbetar med barn i krig.

Alla påverkas naturligtvis olika. Runt 10 procent får betydande, svåra psykiska problem. Ytterligare runt 30 till 40 procent får mer kortvariga symptom.

– Men, och det här är viktigt att komma ihåg, en lika stor del klarar sig också ganska bra och kan leva ett normalt liv, även inne i ett land som har krig. Men då måste de få hjälp och stöd, säger Mark Jordans.

Hur kan det stödet se ut?

– Vissa behöver terapi och psykologisk stöd, men det handlar också om att ge dem möjlighet att koppla av, leka och gå i skolan. Det kommer man långt med.

Barnmisshandel ökar i krigszoner

Något som dock ofta glöms bort är hur barnen indirekt påverkas av de negativa upplevelserna som krig bär med sig. I krigszoner ökar risken för att män, som förlorar möjligheten att försörja sin familj, misshandlar sina partners och barn. Det är också vanligt att traditioner som är skadliga för barnen, som till exempel barnäktenskap och könsstympning, befästs.

"Många klarar sig bra ändå"

– Men det hoppfulla är att väldigt många barn som växer upp under hemska förhållanden faktiskt lyckas i livet. Det kommer finnas en liten minoritet som har långtgående effekter men även bland de som har fått psykologiska problem klarar sig många bra om de får rätt stöd och vård,  säger Mark Jordans.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

ARTIKELN HANDLAR OM