Polisen: ”Sluta! Finns ingen humor i detta”

avEbba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Senaste veckorna har de så kallade skräckclownerna, som skrämmer människor över hela världen, dykt upp i Sverige.

Senast i natt dödshotades en kvinna i Mjölby av två knivbeväpnade personer utklädda i clowndräkter.

Nu går både polisen och inrikesminister Anders Ygeman ut och uppmanar skojarna att sluta skrämmas.

– Det finns absolut inget roligt i detta, säger Thomas Agnevik vid polisen i Region Väst till Aftonbladet.

Den senaste tiden har fenomenet med läskiga clowner som går runt och skrämmer folk setts i flera städer runtom i världen.

USA, Kanada, Australien och Storbritannien är de länder som varit mest drabbade men nu verkar fenomenet även ha kommit till Sverige.

Bara den senaste veckan har flera rapporter om skrämmande clowner kommit in från flera håll i landet, bland annat i Timrå, Ronneby, Västervik, Linköping och Sundsvall.

Senaste händelsen inträffade natten till torsdag då en yngre kvinna i Skänninge i Mjölby blev hotad till livet av två clown-klädda personer beväpnade med kniv.

– I princip var det: ”Spring för livet, annars dödar vi dig”, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Polisen: Sluta

Han berättar att polisen hanterat flera liknande händelser, främst i Linköping, där folk klätt ut sig till clowner och skrämts, och att de undrar ”vad fan folk håller på med”.

Polisen hoppas nu att clownerna skärper sig och slutar upp med att skrämmas.

– Detta är en enormt tråkig trend och jag vill uppmana dem som funderar på att göra något sådant här att tänka efter två gånger, då detta kan sluta på ett helt annat sätt än man tänkt från från början. Det finns ingen humor i detta överhuvudtaget, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid Region Väst till Aftonbladets tv-program ”Brottscentralen”.

”Vill inte ha tragiska missförstånd”

Även inrikesminister Anders Ygeman (S) manar till besinning kring clowneriet.

– Vi ska inte ha en utveckling där någon människa riskerar att råka riktigt illa ut för att man – kanske hälften på skoj – har klätt på sig en clownmask. För det är klart att efter det som hänt i andra länder så kommer polisen vara på helspänn.

– Vi har ju Halloween här om några veckor och det är en helg vi inte vill ha tragiska missförstånd på, säger han till TT.

”Ett socialt virus”

Men enligt Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, var det bara en tidsfråga innan trenden även nådde Sverige.

– I USA har clownerna dykt upp på rätt läskiga platser, bilderna har fått stor spridning och då har det fått ett eget liv i medierna. Det är som ett socialt virus. Alla vill vara delaktiga i det nya, säger hon till TT.

På frågan hur länge clowntrenden håller i sig jämför Marie Grusell till det mobilspelet Pokémon Go, som fick enorm uppmärksamhet när det lanserades i somras men som nu inte är alls lika omskrivet längre.

– Man sprider det för att det är kittlande. Men efter ett tag har det spridits så mycket att det inte finns något nyhetsvärde kvar, säger hon.

– Så vi får se vad det blir nästa gång.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

USA