I dag hålls manifestation i Visby

Av: Christoffer Nilsson, Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Vi ska stå på samma ställe nazisterna stod på förra veckan”

1 av 5

VISBY. Under eftermiddagen arrangeras en stående manifestation mot rasism och sexism i Visby.

Gotlandspolisen har fått förstärkning från både Stockholm och Göteborg.

– Det blir på exakt samma ställe där ett tiotal nazister stod för exakt en vecka sedan, säger Tomas Pettersson från Feministiskt initiativ.

Det har gått över två veckor sedan en rullstolsburen kvinna anmälde att hon våldtagits av fem män i Visby på Gotland. Fem personer anhölls, men åklagaren släppte dem i brist på bevis.

Det har varit upprörd stämning på ön sedan dess.

”En symbolgrej”

Klockan 16 i dag kommer Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet att hålla en manifestation. Förra helgen demonstrerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Visby och precis som idag kallade polisen in förstärkning från fastlandet.

– Det blir en stående manifestation. Det blir på exakt samma ställe där ett tiotal nazister stod för exakt en vecka sedan, det blir en symbolgrej, säger Tomas Pettersson från Feministiskt initiativ.

Han och Vänsterpartiets Saga Carlgren kommer att hålla tal på manifestationen.

Inför manifestationen har polisen skickat personal från framför allt Stockholm men även från Göteborg. De flesta kom till Gotland under lördagen.

Mycket hot på sociala medier

Inför dagens manifestation har en av talarna, domprost Mats Hermansson, mottagit telefonhot.

– Han var så upphetsad att han knappt kunde prata. Han hade läst att jag skulle vara med och undrade hur jag kunde acceptera en gruppvåldtäkt på en rullstolsburen kvinna. Han sa också att "du ska passa dig jävligt noga" och att det var många som var uppretade, har han sagt till Hela gotland.

Även Feministiskt initiativs medlemmar har hotats, framför allt över sociala medier och över telefon. En person har fått polisbeskydd.

– De flesta som skickat hot till oss har inte befunnit sig på Gotland, säger en representant för partiet.

”Man får inte kapa debatten”

Feministiskt initiativ uppskattar att några hundra kommer till manifestationen.

– Jag hoppas att de som kommer dit lyssnar på vad vi har att säga. Det handlar om att vi vill visa att vi inte tolererar någon form av rasism eller sexism, man får inte kapa debatten när det är ett hatbrott mot kvinnor som pågår, säger representanten för partiet, som inte vill gå ut med sitt namn av rädsla för hot.

– Det är viktigt att vi träffas för att visa att det finns en annan berättelse, ett solidariskt Gotland som är negativt inställt mot rasism, säger Tomas Pettersson.

Polisen gör kontinuerliga bedömningar av läget inför manifestationen.

– I nuläget finns det ingenting konkret som tyder på att det skulle uppstå några störningar, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen.

Polisen vill inte gå ut med hur stor förstärkningen är.

–Vi är tillräckligt många för att kunna se till att manifestationen genomförs säkert. Det som hämtats in är framför allt poliser i yttre tjänst och dialogpolis som är vana vid större sammankomster, säger Carina Skagerlind.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN