Internationella kvinnodagen

11 enkla sätt – så uppfostrar du din son till att bli jämställd

Av: 

Matilda Andersson

NYHETER

Så kan du som förälder påverka din sons syn på kvinnor och jämställdhet.

Få föräldrar önskar att deras söner ska växa upp till kvinnohatande sexister – och ännu färre vågar ens tänka tanken att just deras lilla pojke en dag riskerar att bli en av alla män i statistiken. Men tyvärr innehåller ofta nyhetsrapporteringen fler manliga förövare än hjältar – något som leder till avsaknad av förebilder i det offentliga rummet. Vilket gör det desto viktigare att som förälder tidigt engagera sig i och påverka sina barns kvinnosyn.

Sajten babble.com har tagit fram en lång lista med punkter som hjälper dig uppfostra din son till att bli jämställd. Här är elva av dem – riktade till föräldrar med pojkar i åldrarna 1-11.

1. Uppmuntra honom att visa känslor redan som väldigt liten

Krossa stereotypen om att män inte gråter genom att tidigt uppmuntra honom att visa hur han mår – oavsett om det är skratt, tårar eller ilska.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

2. Köp dockor

Lek med dockor med sonen på samma sätt som med dottern – speciellt om du är pappa. Klä dockorna, mata dem, natta dem. Få din lilla pojke att tidigt uppskatta omvårdnad och erbjud alternativ till stereotypa pojkleksaker.

Foto: TT

3. Låt honom bära alla möjliga färger och klä sig i vad han vill

Det är en liten sak i det stora – men låt honom själv komma fram till vilka färger han gillar genom att redan som barn klä honom i olika. Få honom att förstå att det är okej för pojkar att ha nagellack, smink och vilka kläder de helst önskar. Förklara för honom att det alltid kommer finnas de som ifrågasätter, men att du alltid kommer att stå vid hans sida – oavsett vad.

Foto: TT

4. Tänk efter hur du pratar om flickor, tjejer kvinnor

Det här är till dig som är man. Barn gör som vuxna gör – och säger som vuxna säger. Kommentera aldrig kvinnors kroppar högt framför din son, säg aldrig något nedlåtande om det andra könet. Visa respekt och lär honom göra detsamma.

Foto: Christine Olsson/TT

5. Låt honom leka med flickor

Leker din son bara med andra pojkar? Se till att aktivt boka in lektillfällen med flickor. Få honom att inse att det är naturligt att pojkar och flickor umgås och leker tillsammans – och att pojkar och flickor är jämlikar.

Foto: Hasse Holmberg / TT

6. Lär honom om kroppen

Börja tidigt med att få honom att förstå att hans kropp tillhör honom och att andra måste ha hans okej för att röra vid den. Låt honom veta att han aldrig någonsin behöver krama någon han inte vill krama – och att han ska respektera andras kroppar på precis samma sätt.

Foto: Johan Gunseus/TT

7. Visa honom bilder på olika familjekonstellationer

Läs böcker och se filmer som innehåller andra familjer än bara mamma, pappa, barn. Fokusera på att det är kärlek som är det viktiga i familjer – inte kön eller antal.

Foto: Jessica Gow/TT

8. Få honom att förstå hur media fungerar

När han ser sexiga bilder av kvinnor och biffiga män i media – förklara för honom hur det egentligen fungerar. Prata om retuschering, filter och ohälsosamma ideal. Fråga honom om vad han anser om bilderna – vilka ideal förespråkar de?

Foto: Jonas Ekströmer/TT

9. Uppmärksamma hälsosamma relationer

Lovorda din son när han är snäll och omtänksam och visa på positiva exempel i omgivningen, om det så är grannfamiljen eller ett kärleksförhållande i en bok. Mata honom med goda exempel.

Foto: David Magnusson/ TT

10. Prata om sex

Börja redan i tidig skolålder att prata om sex och relationer – om hälsosamma ideal och om att aldrig någonsin ifrågasätta ett nej. Lär han sig det inte hemma börjar han leta på andra, ofta mindre bra, ställen.

TT

11. Uppmuntra honom att läsa böcker om starka kvinnor

Ge honom böcker med starka kvinnliga karaktärer – allt från spänningsromaner till actionserier till kärlekshistorier. Ge honom kvinnliga förebilder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Foto: Anders Wiklund/TT
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Internationella kvinnodagen

Jämställdhet