Trumps motståndare kan redan var uträknade

avNiklas Eriksson

Marco Rubios desperata taktik är att vädja om röster på John Kasich.

Samtidigt försöker Cruz knycka Florida.

Men de kan alla redan vara uträknade – bara Trump har mer än en teoretisk chans på 1 237 delegater.

På tisdag avgörs bland annat Florida och Ohio – två nyckelstater i det republikanska nomineringsracet. Där tar nämligen vinnaren hem samtliga delegater.

Och inför omröstningarna testar nu Donald Trumps motståndare lite olika varianter för att slå honom.

Ted Cruz tänker helt enkelt ta fler röster har han deklarerat.

– Det är enkelt. Hur slår man Donald Trump? Man slår honom, säger Cruz till reportrar i Orlando, enligt Politico.

Rubio: Rösta på Kasich

Floridasenator Marco Rubio däremot räknar helhjärtat med att ta hem sin hemstat.

– Alla röster som inte läggs på mig hjälper Donald Trump att vinna de 99 delegater som den här staten ger till vinnaren, säger Rubio, enligt Politico.

Och för att fortfarande ha en chans om han skulle lyckas i Florida uppmanar han väljarna i Ohio att rösta på nån annan – nämligen doldisen John Kasich.

– Om en väljare i Ohio vill stoppa Donald Trump så misstänker jag att det är deras enda val, säger Rubio.

Kasich själv fortsätter försöka hålla sig utanför tuppfäktningen och har tidigare sagt sig räkna med en andra omröstning på konventet eftersom ingen spås få en egen majoritet.

– Väljarna ska rösta på den person som de tycker är bäst lämpad att styra vårt land. Vi anser att den mannen är John Kasich, säger Kasich-talespersonen Trent Duffy.

Trump kan vara ensam

Men allt snack inför tisdagens primärvalsrysare kan vara för kråkorna.

Trumps motsståndare kanske inte har gett upp men i praktiken är deras chanser att skrapa ihop en egen majoritet delegater i princip endast teoretiska.

Donald Trump är nämligen den enda som enligt experterna och prognoserna har en faktiskt chans att samla ihop de 1 237 delegater som krävs.

Trump behöver 54 procent av de kvarvarande delegaterna för att lyckas, skriver New York Times.

– Ett antal av oss som har genomfört modeller distrikt för distrikt genom befolkningsstatistik, opinionsmätning, tidigare omgångars resultat... Och som vi ser det så slutar Trump kring 1 350-1 370 delegater om han vinnet Ohio och Flordia, och kring 1 200 utan dem, säger en oberoende republikansk strateg till Politico.

– Vinner han en av staterna är det större chans än inte att han når 1 237, men det blir tajt.

Cruz behöver 70 procent

Efter de senaste primärvalsomgångarna behöver hans närmsta motståndare Ted Cruz kamma hem närmare 70 procent av de i dagsläget 1 432 återstående delegaterna, uppger Politico.

För Rubio och Kasich är det dessutom mycket sämre läge än för Cruz. Marco Rubio har nu 152 egna delegater jämfört med Ted Cruz 360. John Kasichs uttalade hopp om en andra chans på konventet kommer nog av nödvändighet då han hittills samlat 54 delegater.

Två av de avhoppade republikanska presidentkandidaterna kanske har sett vartåt det barkar. Ben Carson har nu gjort Chris Christie sällskap bakom miljardären Donald Trump. Under fredagen meddelade hjärnkirugen sitt stöd till Trump.

– Det finns två olika Donald Trumps: Den ni får se på scen och så finns det den som är väldigt tänkande, som sitter ner och tänker igenom saker väldigt noggrant, säger Ben Carson skriver Reuters.

– Det är den Donald Trump som ni kommer att få se mer och mer av från och med nu.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ted Cruz