Kossan Margit växte upp som hund

NYHETER

”Hon brukade ligga på verandan”

1 av 8 | Foto: Margit var ingen vanlig kalv.

Ganska tidigt stod det klart att Margit inte var en vanlig ko. Hon trivdes inte i hagen med de andra korna utan tydde sig till familjens hundar.

– Hon följde efter oss överallt och lekte med vår son, säger ägaren Karin Linderoth till Aftonbladet.

Margit kom till familjen Linderoth som en julklapp för sex år sedan. Den lilla kalven hade blivit övergiven av sin mamma och familjen hade inte tid att mata henne med flaska, så Karins man köpte hem Margit från Blocket när hon bara var en vecka gammal.

”Tyckte bättre om oss än om korna”

Margit tydde sig tidigt till familjen i huset mer än till familjen i hagen. Hon fick mat på flaska från Karin och tyckte mycket om familjens hundar.

– Hon tyckte bättre om oss och hundarna. På nätterna kunde hon sova hos korna men på dagarna gick hon med oss på hundpromenader och lekte med vår son, som gick i förskolan då. Hon brukade vara inomhus också men hennes päls är så tjock så hon blev väldigt varm. Då brukade hon gå ut och lägga sig på verandan, säger Karin.

Smög hem från hagen

När Margit hade blivit tre år var hon lite för stor för att handskas med inomhus. Hon gillade bland annat att stånga sönder lamporna på familjens bilar. Det var dags för Margit att börja träna på att vara en ko, något som visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Vi tog med henne ut i hagen så hon skulle umgås med de andra korna men hon kröp under stängslet och kom hem igen. Då fick jag ta med henne på en hundpromenad och sedan ställa tillbaka henne i hagen. Efter ett tag vande hon sig vid hagen, kanske när hon kom på att hon kunde bestämma där. Hon är nästan minst där men de andra är så snälla att de fogar sig och Margit verkar tycka det är kul att ta ledningen, säger Karin.

Blivit barnbok

Trots att Margit fått kalvar och numera bor i hagen på heltid är hon och familjens hundar fortfarande kompisar.

Den speciella kossan inspirerade Karin att skriva en barnbok om Margit. ”Mormor Krutrut får besök” handlar om en mormor och hennes barnbarn som ska passa en ko en vecka. De förväntar sig en vanlig ko, men får en som påminner väldigt om Margit.