Attacken i Nice

Expert: Tyder på jihadistisk attack

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Ingen har i nuläget tagit på sig attacken i Nice.

Men enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp finns det flera saker som tyder på att jihadister ligger bakom.

– Själva tillvägagångssättet, platsen, och dagen det sker på gör det mer sannolikt att det skulle kunna vara inom ramarna för en jihadistisk attack, säger han.

Minst 84 personer dog och ett hundratal skadades när en lastbil körde in i en folkmassa i Nice i samband med franska nationaldagsfirandet.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vill inte peka ut eller spekulera för mycket i vem eller vilka som kan ha utfört attacken.

– I ett sådant här läge, där gärningsmannen inte är identifierad eller vi vet något om motivet måste vi hålla alla olika möjligheter öppna, säger han.

Samtidigt finns det dock mycket i utförandet av attacken – som Frankrikes president klassar som ett terrordåd – som tyder på att den kan vara utförd av någon med jihadistiska kopplingar, menar han.

– Själva tillvägagångssättet, platsen, och dagen det sker på gör det mer sannolikt att det skulle kunna vara inom ramarna för en jihadistisk attack.

”Figuererat i IS-manualer”

Han förklarar att terrororganisationer som exempelvis har IS tidigare har gått ut med olika typer av terrormanualer som uppmanar anhängare att slå till mot olika mål.

– Man försöker inspirera individer att genomföra attacker genom att välja den metod man har till sitt förfogande, som en kniv, sprängmedel, eller en bil. Gör vad du kan är uppmaningen.

– Att ta en bil och köra in i folkmassor har dock figurerat mycket i deras manualer.

Inte oväntat

Att just Nice drabbades av en attack är enligt Magnus Ranstorp inte särskilt oväntat då säkerhetsläget där inte är lika stort som i Paris, det är en turistort samt att en av de första misstänkta jihadistattackerna som avvärjdes av säkerhetspolisen var i närheten av Nice.

– Det var 2014 som de grep en ensam man i Cannes med kopplingar till IS i en lägenhet med sprängämnen och vapen. Även Nice har varit uttalat som en möjlig måltavla tidigare.

Att lastbilen ska ha innehållit vapen och handgranater menar Ranstorp kan vara ett tecken på att gärningsmannen planerat att utföra ett mycket värre dåd.

Enligt Ranstorp finns det även ett stort symbolvärde i att attacken utfördes på en högtidsdag som 14 juli, Frankrikes nationaldag.

Vill skapa polarisering

– Jihadister brukar inrikta sig på symboliska dagar, som exempelvis bombdåden i London den 7 juli 2005, 11 september, eller Bastiljdagen. Detta för att skapa så stor förödmjukelse som möjligt, samt skapa både uppmärksamhet och en överreaktion från de franska myndigheterna. 

– Till syvende och sist vill man på detta sätt skapa polarisering vilket underlättar möjligheten för dem att mobilisera sig och rekrytera individer. Man vill även se en överreaktion både politiskt och säkerhetsmässigt, vilket politiker måste vara vaksamma mot.

”Måste vänja oss vid detta”

Men trots att mycket tyder på att gärningsmannen som sköts till döds av polis i samband med attacken skulle ha verkat i en jihadistisk kontext så menar Ranstorp att det likväl kan ha varit en ensam gärningsman, likt Anders Behring Breivik, som antingen utfört dådet på egen hand eller har kopplingar till någon organisation eller grupp.

– Det är helt enkelt för tidigt att säga. Men tyvärr är detta en verklighet som vi nog tyvärr måste vänja oss vid då liknande attacker är att vänta även framöver.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Attacken i Nice

Magnus Ranstorp

Nice

IS/Daesh (Islamiska staten)

Frankrike

Terrorism