Alexandras misstänkte mördare bedöms psyksjuk

avJoakim Magnå

1 av 6

Alexandra Mezhers misstänkte mördare lider av en allvarlig psykisk störning.

Det slår Rättsmedicinalverket fast i ett utlåtande, skriver Mölndals-Posten. Bedömningen innebär att den åtalade ynglingen inte kan dömas till fängelse.

– Från vår sida finns det en klar önskan om att han inte ska dömas till vård, säger målsägarbiträdet Hans Gaestadius till tidningen.

Mannen misstänks ha knivhuggit 22-åriga Alexandra Mezher till döds på HVB-hemmet där han bodde den 25 januari. Rättegången mot honom avslutades den 17 juni. Göteborgs tingsrätt begärde då en rättspsykiatrisk undersökning.

Av Rättsmedicinalverkets utredning framgår det nu att den misstänkte ynglingen – som själv säger att han är 15 år, men som åklagaren anser är vuxen – lidit av en ”allvarlig psykisk störning” vid tiden för mordet, skriver Mölndals-Posten.

Mannen ska även vid själva psykundersökningen ha haft en allvarlig störning. Läkarnas slutsats är att han "har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång”.

Utslaget innebär, om rätten godtar det, att mannen inte kan dömas till fängelse.

"Har handlat fullt logiskt"

Parterna träffas igen i rätten på måndag i samband med att domen avkunnas. Om mannen döms för mordet och döms till sluten rättspsykiatrisk vård är det troligt att åklagaren Linda Wiking och målsägarbiträdet överklagar.

– Om man tittar på hans handlande så har han handlat fullt logiskt. Det ger inte tecken av att det skulle finnas en psykisk störning, säger Hans Gaestadius, Alexandra Mezhers familjs advokat, till Mölndals-Posten och fortsätter:

– Om vi bestämmer oss för att begära en överprövning av utlåtandet får vi sannolikt göra det i samband med att vi överklagar till hovrätten.

Aftonbladet har sökt kammaråklagare Linda Wiking för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Mölndal