Sara Skyttedal: ”Lynchstämning i salen”

avNivette Dawod

Cleveland, Ohio. KD-politikern Sara Skyttedal har efter tre dagar på Republikanernas konvent tappat hoppet om partiet.

Hon anser att de genomlider ett inbördeskrig som kan splittra hela den amerikanska högern.

– Tidvis är det lynchstämning i salen, det är obehagligt att se, säger hon.

Foto: Urban Andersson
Sara Skyttedal (KD) på Republikanernas konvent.

Skyttedal är ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet men har också ett långtgående intresse för amerikansk politik. Hon var i USA 2012 och kampanjade för republikanernas dåvarande presidentkandidat Mitt Romney.

Nu är hon i landet igen för att blogga för tankesmedjan Timbro från konventet, men hon känner inte igen partiet som möts i Cleveland.

– Republikanerna håller på att kuppas av mer eller mindre populistiska ledare. Det är en stor förändring som vi ser just nu. Det känns viktigt att vara här och förstå vad som försiggår. Det är som början på ett inbördeskrig, säger hon.

”Trasigt parti”

Ett tydligt tecken på hur splittrat partiet är, menar hon, är hur många inflytelserika republikaner som valt att avstå från att delta på konventet. Släkten Bush, senatorn John McCain och tidigare nämnda Mitt Romney är några av de som vägrat uttrycka sitt stöd för Trump.

– Ingen av dem vill vara här. Det här är ett trasigt parti som haft svårt att enas både under presidentkampanjen och framförallt kommer att ha det efteråt.

Hon säger att hon absolut inte vill se det Demokratiska partiet och Hillary Clinton styra Vita huset, men att hon inte heller vill se den utveckling som republikanerna genomgår.

– Det finns inget alternativ för den som vill att USA ska ha en stark roll i omvärlden och som också vill se amerikansk ekonomi blomstra. Det är två frihandelsfiender som ställer upp mot varandra, säger hon om Hillary Clinton och Donald Trump.

Skanderade att Clinton borde fängslas

Något hon reagerat på är att flera av talen under konventsdagarna varit väldigt aggressiva. Vid flera tillfällen har hela arenan skanderat att Hillary Clinton borde fängslas.

– Det är en stor rörelse som försöker enas kring en gemensam fiende när man i övrigt har ganska lite annat gemensamt. Ståndpunkter som nya republikaner har jämfört med den demografiska kulturen hos traditionella republikaner, det är som att försöka ena Stockholms gammelmoderater med sverigedemokrater från landsbygden. Det är både en kulturkrock och en politisk krock.

”Obehagligt”

New Jerseyguvernören Chris Christie höll under tisdagen ett rasande tal där han bad publiken att agera jury mot Hillary Clinton.

– Det var tidvis obehagligt att se. Jag som känt mig hemma i partiet tilltalas inte av det som försiggår där inne. 

Vem tror du vinner presidentvalet?

– Man ska inte underskatta Trump, det är just det som partiet har gjort och nu är han deras officiella kandidat. Han har lyckats skapa ett driv hos människor som ingen annan.

Men hon tror ändå att Hillary Clinton blir USA:s nästa president, säger hon.

– Jag tror att Hillary Clinton har bättre chanser att vinna i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM