Ytterligare terrorplaner i cellhjärnans dator

1 av 5

avErik Melin

NYHETER

Salah Abdeslam anklagas för att ha varit en av hjärnorna bakom attacken i Paris.

Nu uppges fransk polis ha hittat planer på ytterligare attacker i hans dator.

Det rör sig om attentat mot flera mål med hjälp av bland annat drönare och kapade flygplan.

Salah Abdeslam, 26, sitter häktad i Frankrike, misstänkt för att ha varit en av hjärnorna bakom terrorattackerna i Paris i november förra året.

Efter att först ha sagt sig vara samarbetsvillig har den enda överlevande terroristen från attentaten i Paris i stället valt att hålla tyst. Därför är fynden i hans dator, som hittades i en lägenhet i Brysselkommunen Forest, helt nya.

I datorn finns information om flera tänkta terrormål i Frankrike. Det handlar om köpkvarteren La Défense i Paris, flygplatsen i Toulouse, hamnen i Marseille och EU-parlamentet i Strasbourg.

Målen skulle attackeras med bland annat drönare och kapade flygplan, utöver beväpnade terrorister och självmordsbombare, rapporterar nederländska Algemeen Dagblad.

Visste om målen

Datorn beslagtogs under en polisrazzia 15 mars i år. I samband med tillslaget dödades Mohamed Belkaid, som tidigare var bosatt i Sverige, då skottväxling bröt ut mellan poliser och terrorister.

Tre dagar senare kunde Salah Abdeslam gripas under en stor insats i Brysselkommunen Molenbeek.

När han greps var polisen redan medveten om de nya tilltänkta målen, enligt den nederländska tidningen.

Bara dagar efter gripandet inträffade terrorattentaten i Bryssel. Självmordsbombare utlöste sprängladdningar på flygplatsen och i tunnelbanan i staden. 35 människor dödades och minst 300 skadades.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dåden i både Paris och Bryssel. En och samma terrorcell tros ha legat bakom attackerna.

ARTIKELN HANDLAR OM