Bombvåg skakar Thailand

Två kraftiga explosioner i turistort i Thailand

avJulia Wågenberg, Linnea Carlén

Polis: Två bomber placerades i blomkrukor

1 av 16

Två bomber exploderade – med omkring 30 minuters mellanrum – under torsdagen på en bargata i turistorten Hua Hin i Thailand.

Enligt lokal polis var de placerade i blomkrukor. En thailändsk kvinna miste livet och 19 skadades, varv flera utländska turister.

Den andra bomben exploderade 20 meter från svenske Peters bar.

– En man inne på baren blev träffad av en projektil och jag såg när han föll framåt, som om han blivit skjuten, säger han till Aftonbladet.

Inga motiv bakom bombdåden är kända.

Tipsa | Aftonbladet

Händelsen inträffade på torsdagen omkring midnatt, lokal tid. Två kraftiga explosioner hördes efter att två misstänkta bomber detonerats. De ska ha varit placerade i i blomkrukor och utlösts med hjälp av en mobiltelefon, uppger lokal polis enligt BBC.

Blomkrukorna, med bomberna i, stod 50 meter från varandra och uppges ha exploderat med en halvtimmes mellanrum.

Inträffade på populär bargata

En person har dött och 19 personer skadats, varv tre svårt. Bland de skadade finns enligt lokal polis sju utlänningar: fyra kvinnor och tre män. Den döde är, enligt BBC, en thailändsk kvinna som sålde mat utmed gatan från en matvagn.

Emelie Olsson, turist på plats i Hua Hin i Thailand, hörde den kraftiga smällen.

– Sedan kom folk springandes och sa att det smällt en bomb bland barerna. Det hände på en av de största bargatorna, säger hon.

”Folk är skadade”

Flera ambulanser anlände kort därefter.

– Folk är skadade. Ambulanserna körde först in på gatan där explosionen hördes, men sedan backade de, sa Emelie Olsson kort efter händelsen.

Emelie Olsson och hennes pojkvän tog sig snabbt ifrån området.

– De sa till oss att åka därifrån, säger hon.

Hua Hin ligger vid kusten sydväst om Bangkok. Både thailändare och utlänningar gillar att turista där, inte minst den thailändska familjen. Många svenskar är också bosatta i området. Enligt TT förbereds just nu firandet av drottning Sirikits födelsedag på fredagen.

Andra bomben – 20 meter från Peters bar

Svenske Peter driver en bar tillsammans med sin släkting. Tidigare på kvällen hörde han den första explosionen.

– Den inträffade nära min flickväns bar. Polis och militär spärrade av gatorna. Efter kanske 45 minuter hörde jag en till, riktigt kraftig smäll. Det var bara 20 meter bort från min bar i en korsning, säger Peter.

Stämningen blev genast kaotisk.

– Folk sprang åt höger och vänster, det var fullt kaos.

”Träffad av en projektil”

Splitter från explosionen nådde fram till Peters bar.

– En man inne på baren blev träffad av en projektil och jag såg när han föll framåt, som om han blivit skjuten. Jag sprang fram, drog honom åt sidan och duckade ner bakom baren.

Enligt Peter, som bott i Hua Hin till och från under de senaste tio åren, är det mycket ovanligt med denna typ av händelser.

– Det skedde mitt i nöjeskvarteret. Det är helt oväntat. Alla är djupt chockade, säger han.

Explosion tidigare på dagen

Tidigare på torsdagen detonerade en bomb på en marknadsgata i Trang. En man i 50-årsåldern omkom där och fem personer skadades, enligt thailändsk press. Inga motiv bakom bombdåden är kända, skriver TT.

Militärkällor sade efter explosionen i Trang att de inte ser kopplingar till det våld som då och då blossar upp i provinserna Yala, Pattani och Narathiwat i södra Thailand.

Dubbla bomber – vanligt i södern

Att detonera två bomber med kort mellanrum är vanligt förekommande i södra Thailand. Den andra bomben är ofta kraftigare än den första. Metoden används av rebeller, som vill maximera skadan, skriver Bangkok Post.

UD har natten till fredag inga uppgifter om skadade svenska medborgare.

–I  nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar skulle finnas bland de drabbade, säger Henning Eklund på UD:s presstjänst.

ARTIKELN HANDLAR OM