Fler på väg att lämna facket

avMia-Li Hallengren

NYHETER

26 procent av Aftonbladets läsare funderar på att gå ur

184 000 svenskar lämnade sitt fackförbund förra året.

Men medlemsraset kan bli ännu större.

Nästan var tredje Aftonbladet.se-läsare funderar på att gå ur facket.

I går svarade totalt 61 289 av Aftonbladet.se:s läsare på frågan om de är med i facket. Knappt 39 procent av Aftonbladets läsare svarade ja.

Drygt en tredjedel, 35 procent, uppgav att de inte var med i facket. Dessutom sa 26 procent av läsarna att de funderade på att lämna facket.

– Vi får nog räkna med ytterligare tapp framöver, säger Bengt Hallberg på LO som som driver ett projekt inom för att minska medlemstappet och värva nya medlemmar.

Tappade 184 000 medlemmar

På ett år har medlemssiffrorna i de svenska fackförbunden minskat med 184 688 personer, uppger DN. Största raset har förbundet Hotell- och restaurangfacket som förlorat 19 procent av sina medlemmar.

– Höjningen av a-kasseavgiften är en av orsakerna till att folk går ur facket. Att HRF har största tappet beror på de anställdas ekonomi. Många inom hotell- och restaurangbranschen jobbar deltid och kanske får ut 10 000 kronor i månaden, säger Bengt Hallberg.

Färre industrianställda

En annan orsaket till medlemsraset är, enligt Bengt Hallberg, att antalet anställda inom industrin minskar vilket givetvis påverkar medlemsantalet.

– Samtidigt blir arbetsplatserna fler men mindre vilket gör det svårare för fackanslutna att organisera sig, säger han.

Mycket tyder på att minskningen fortsätter under 2008. LO-tidningens siffror från årets första två månader visar att Kommunal tappat 3 594 medlemmar, IF Metall 3 945 och HRF 862.

– Vi kommer att vara ute på arbetsplatser och prata om vårt arbete. Dessutom ska vi göra det lättare för presumtiva medlemmar att få information om oss per telefon och via webben, säger Bengt Hallberg.

"Ombuden är medelmåttor"

I Aftonbladets forum har 282 läsare sagt sitt och åsikterna om fackförbunden går isär. Signaturen UN68 tycker inte att medlemsavgiften är välinvesterade pengar:

"Har haft en hel del kontakt med fackföreningar vid olika tillfällen. Både som anställd och som företagsledare. Mitt klara råd till, speciellt ungdomarna är att: spara "medlemsavgiften" och hyr in proffs istället den dagen du behöver juridisk hjälp. De ombud jag suttit i förhandlingar med, från facket, har varit totala medelmåttor, om ens det. Företagets advokater har kört över dem totalt."

"Vill sänka vår bonus"

Signaturen Lobuz har gått ur IF Metall liksom flera av hans arbetskamrater:

"Jag jobbar på Nimbus Baots där facket just nu förhandlar med företaget om att sänka vår bonus. Och det är inte på företagets initiativ utan fackets. Visa inom facket är avundsjuka."

"Du kan påverka"

Läsaren med signaturen Sivmas försvarar fackförbunden och redogör för vad de gör för de anställda:

"Dina anställningsvillkor, som lön, pension, arbetstid, semester mm, har alla kommit till genom förhandlingar mellan arbetsgivaren och facken. Som medlem i facket kan du vara med och påverka dessa viktiga frågor. Du kan få hjälp med utbildning genom facket."