”Våldtagna är inga idioter”

Journalisten Kristina Hultman positiv till mp:s förslag

Lagens fokus på nödvärn får absurda rättsliga konsekvenser.

Det anser journalisten Kristina Hultman – med egen erfarenhet av att ha blivit våldtagen.

Hon ställer sig nu därför positiv till miljöpartiets förslag.

Kristina Hultman, själv med erfarenhet av att ha blivit våldtagen, tycker att Peter Erikssons förslag på en skärpning av sexbrottslagen är bra.
Kristina Hultman, själv med erfarenhet av att ha blivit våldtagen, tycker att Peter Erikssons förslag på en skärpning av sexbrottslagen är bra.

Kristina Hultman är journalist och fri skribent. Hon har skrivit om våldtäkt i antologin Lyckliga slut – och har dessutom egen erfarenhet av att ha blivit våldtagen.

På newsmill.se berättar hon i dag om händelsen som inträffade på en strand i Portugal en dag i början på 80-talet.

"I mitt fall genomfördes våldtäkten av ett par för mig helt okända personer. Jag anmälde aldrig. Jag vet fortfarande inte vad de heter och det är länge sedan nu. Några unga killar med rasslande kedjor i händerna (det är ljudet jag minns) drog i väg med mig under en tågluff."

Gick ur sin kropp

Det hon minns starkast är att hon drabbades av ”frozen-fright pattern”:

"Gick jag ur min kropp? Ja det gjorde jag. Det tog en liten stund, men plötsligt flög det som en liten varelse ovanför marken. Den varelsen var jag. En surrealistisk upplevelse som jag i dag, efter terapi i trettiotusenkronorsklassen och annan bearbetning, vet beror på trauma," skriver hon.

Det är denna reaktion som miljöpartiet med Peter Eriksson i spetsen nu vill lyfta fram och lägga till grund för lagstiftning.

"Inga idioter"

Kristina Hultman:

"Kvinnor, barn och andra som våldtas är inga idioter. Det kan ju till exempel hända att den som utsätts för ett övergrepp själv bedömer att riskerna att skadas minskar om hon/han är tyst. Och ja då är man tyst. Jag lovar er. Tankarna rusar fram i en övergreppssituation. Man överlägger med sig själv och det enda målet är att överleva."

Ur ett rättsligt perspektiv är det dock, menar Kristina Hultman, tystnaden och det faktum att man kanske inte agerade i ett senare skede leder till att offret tar på sig själv en stor del av skulden och att polisanmälningen uteblir.

Av den anledningen välkomnar hon miljöpartiets förslag till ny våldtäktslagstiftning.

Publisert: