Piraterna vägrar ge upp

Gisslandramat är nu inne på sin elfte dag – piraterna kräver 146 miljoner kronor i lösensumma.

– Om vi blir attackerade kommer vi att försvara oss tills vi alla har dött, säger piraternas talesman Sugule Ali till AP.

Det ukrainska lastfartyget Faina, som kapades av somaliska pirater för elva dagar sedan, ligger omringat av internationella fartyg utanför hamnstaden Hobyo i Somalia.

Nu kommer de första bilderna från dramat. De visar gisslan och flera av de beväpnade piraterna ombord på fartyget.

Besättningen består av ryska, ukrainska och lettiska medborgare. Enligt uppgifter från Moskva har fartygets kapten dött ombord på grund av hjärtfel.

Piraterna kräver 20 miljoner dollar, motsvarande 146 miljoner svenska kronor, för att släppa fartyget och låta gisslan gå fri.

– Vi behöver bara pengar och om vi får betalt kommer allt att bli bra. Ingen kan säga åt oss vad vi ska göra, säger piraternas talesman Sugule Ali över satellittelefon till AP.

Vågar inte anfalla

På grund av det kapade fartygets explosiva last med 33 ryska stridsvagnar och militära vapen, vågar ingen anfalla.

Den ryska flottan närmar sig nu det kapade fartyget och flera amerikanska stridsbåtar ligger så pass nära att piraterna kan tvingas ge upp inom kort.

Men enligt experter är det inget som stormakterna ska räkna med.

– De har tillräckligt med vapen för att slåss i ytterligare 20 år, säger Ted Dagne, expert på Somalia i Washington, till nyhetsbyrån AP.

30 miljoner dollar

I Somalia är piraterna välorganiserade. De har stöd i landet, enligt nyhetsbyrån AP har piraterna till och med stöd hos en del regeringsmedlemmar. Orsaken är att piraterna använder en del av miljonbeloppen från sina attacker till att investera i vägbyggen och skolor.

Det är ovanligt att de somaliska piraten skadar gisslan, oftast håller de ut tills motståndarna ger upp och betalar lösensumman.

Enligt AP fungerar stretegin bra, bara i år har piraterna lyckats håva in 30 miljoner dollar hittills.

– Om vi blir attackerade kommer vi att försvara oss tills vi alla har dött, säger piraternas talesman Sugule Ali till AP.

Publisert: