Livbolagen kan tvingas ta pengar från spararna

NYHETER

Livbolagen drabbas hårt av börsnedgången. Vilket i förlängningen kan drabba spararna när bolagen måste ta tillbaka pengar.

Det är livbolagen som har hand om det privata pensionssparandet och tjänstepensionen. Börsraset under andra kvartalet gör att det för första gången sedan livbolagskrisen i början på 2000-talet finns risk att de behöver ta tillbaka pengar från försäkringstagarna, uppger DN.

– Det är som om du har 100 kronor på ditt bankkonto och så har du fått 5 kronor i ränta vid årsskiftet. Efter sex månader kommer de och säger att nu plockar vi tillbaka räntan, säger Glenn Nilsson, vice vd på rådgivningsföretaget Max Matthiessen.

Riktlinjer från Finansinspektionen

Livbolagen lyder under riktlinjer från Finansinspektionen. Om livbolagen under en längre tid haft för små egna tillgångar i relation till vad de angett till sina försäkringstagare, i form av utbetalning och återbäringsränta, tar de tillbaka pengar från spararna.

Bengt-Åke Fagerman, vd på Skandia Liv, säger att de har fått en smäll efter börsraset men att det i nuläget inte är aktuellt att sänka återbäringsräntan som ligger runt tre procent.

Kan förändras

– Men allt beror på hur marknaderna fortsätter att utvecklas. Skulle det bli en fortsatt dramatisk nedgång på marknaderna kan vi hamna i ett läge där vi måste sänka ytterligare eller ta tillbaka. Det är vi skyldiga till, säger Bengt-Åke Fagerman till DN.