Nyheter

Sefastsson misstänkt för flera brott

NYHETER

Åtalas inom en månad

Tv-journalisten och juristen Trond Sefastsson misstänks nu även för bokföringsbrott, uppger kammaråklagare Malin Palmgren för TT.

Hon räknar med att väcka åtal om en månad.

Trond Sefastsson.
Trond Sefastsson.

Sedan tidigare är Sefastsson misstänkt för två fall av grovt mutbrott. De nya misstankarna om bokföringsbrott gäller att Sefastsson inte har fört någon löpande bokföring under förra året. Dessa tre brott blir de som går till åtal.

– Vi slutdelgav Sefastsson utredningen i fredags. Nu har han och hans advokat fått ungefär en månad på sig att komma in med synpunkter och eventuella krav på kompletteringar, säger Palmgren.

Slutdelgivning är den sista anhalten före åtal och innebär att den misstänkte får ta del av de misstankar och bevis som riktas mot honom.

Avskrivna misstankar

De misstankar om bedrägeri och olaga hot som funnits tidigare mot Sefastsson har åklagaren skrivit av. Hon har också avskrivit misstankarna om bestickning mot en 38-årig man som anmält Sefastsson för att denne tagit emot 300 000 kronor för två tv-inslag som han gjort åt TV 4:s Kalla Fakta 2005. 38-åringen avtjänar ett livstidsstraff för mord.

– Med tanke på att mannen redan avtjänar ett långt fängelsestraff finns det varken något allmänt eller enskilt intresse av att åtala honom för bestickning, säger Palmgren.

Ytterligare ett mutbrott som liknar de två som Sefastsson misstänks för har också skrivits av. Åklagaren vill inte ge några detaljer om det fallet eftersom det genom avskrivningsbeslutet råder fortsatt sekretess.

Tigit i förhör

Det första grova mutbrottet Sefastsson polisanmäldes för i höstas gäller att han ska ha tagit emot 406 000 kronor från en man för att göra inslag om dennes narkotikadömde far i Kalla Fakta.

Åklagaren bedömer att ett åtal mot Sefastsson kan komma tidigast om en månad.

– I det här läget bedömer jag att det finns tillräckliga skäl för åtal, säger Palmgren.

Sefastssons advokat Gunnar Falk säger till TT att han begärt att ett stort antal personer ska höras för att komplettera förundersökningen. Det handlar bland annat om före detta arbetskamrater till Sefastsson, säger Falk. I övrigt vill han inte kommentera ärendet eftersom förundersökningen fortfarande pågår.

TT

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter