Gängmedlemmar beordrades mörda oskyldiga

NYHETER

Största gängrelaterade brottsutredningen i USA:s historia

Gängmedlemmarna beordrades att rensa gatorna på rivalier.

20 personer dödades – flera helt utan gänganknytning.

Nu har 102 personer åtalats i den största gängrelaterade brottsutredningen i USA:s historia.

Latinogänget Florencia 13 (F13) låg i krig med rivaliserade gäng om gatorna i Los Angeles. Ledarna uppmanade sina gängmedlemmar att rensa kvarteren på alla svarta gangsters.

När medlemmarna inte kunde hitta några offer beordrades de att skjuta mot alla svarta invånare de kunde hitta.

– I vissa fall baserades morden enbart på grund av hudfärg, säger polisen Lee Baca till nyhetsbyrån AP.

20 döda

Sammanlagt dödades 20 personer i de råa gängskjutningarna, flera av dem helt oskyldiga människor. Polisen kan inte uppge under hur lång tidsperiod morden inträffade eller hur många av de mördade som var oskyldiga.

Sammanlagt har nu 102 personer åtalats för flera brott som exempelvis mord, olaga vapeninnehav och knarkhandel. 80 av dem sitter i myndigheternas förvar.

Det är den största utredningen som rör gängbrottslighet i USA:s historia, uppger AP.

F13 håller till i Florence-Firestonekvarteren i Los Angeles. Ett område som har haft stora problem med gängrelaterad brottslighet de senaste åren. Namnet kommer från kvarterets namn och den 13:e bokstaven i alfabetet – M – för att framhäva banden till den mexikanska maffian.

Men trots polisens stora insatser att infiltrera gänget finns det chans att F13 lever kvar på gatorna i Los Angeles. Det har överlevt i decennier och har mer än 2 000 medlemmar, uppger AP.

Los Angeles har tidigare haft stora problem med gängkrig. Speciellt under de senare delarna av 1980-talet då gängen ”Crips” och ”Bloods” krigade om inflytandet på gatorna.