Seger för Tadic i presidentvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Serbiens president, EU-vännen Boris Tadic, i knapp seger mot nationalisten Tomislav Nikolic

Boris Tadic talar efter segern, med hustrun Tanja vid sina sida.
Foto: AP
Boris Tadic talar efter segern, med hustrun Tanja vid sina sida.

Serbiens sittande president, EU-vännen Boris Tadic, vann presidentvalet mot nationalisten Tomislav Nikolic, enligt det preliminära valresultatet.

Bra för Serbien och hela regionen, kommenterar utrikesminister Carl Bildt.

Tadic vann i den andra omgången av presidentvalet med 51,1 procent mot 47,1 för Nicolic. Sedan valkommissionen meddelat sina preliminära resultat erkände sig Nikolic besegrad.

– Detta är ett viktigt vägval för Serbien, och det finns all anledning att välkomna resultatet. Det är bra för Serbien och för hela regionen, sade Bildt när det preliminära resultatet stod klart.

Inte avgjort

– Det innebär dock inte att den politiska kraftmätningen om landets framtida väg är slutgiltigt avgjord. Men försöken att föra in Serbien i en ny nationalistisk återvändsgränd förefaller i alla fall i dag att ha misslyckats, sade Bildt.

Valdeltagandet var det högsta sedan 2000. När vallokalerna stängde vid 20-tiden rapporterades att nästan 67 procent av de 6,7 miljoner serberna med rösträtt hade deltagit. Det kan jämföras med 61 procent i valets första omgång den 20 januari, då Nikolic vann med knapp marginal före Tadic.

Kosovo splittrar

Valrörelsen har färgats av att den omstridda Kosovoprovinsen inom kort väntas utropa sig självständig. Frågan har främst gynnat Nikolic, som leder Serbiens radikala parti (SRS).

Den omvalde Tadic får svårt att samarbeta med de nationalistiska elementen i koalitionen, som premiärminister Vojislav Kostunica, ledare för Serbiens demokratiska parti (DS).

– Då kan det bli läge för nyval (till parlamentet). Alternativt kan SRS gå i koalition med Kostunica, tror Bo Pellnäs, pensionerad överste med många års erfarenhet från Balkan.

Fördel Tadic

Kostunica har tydligt markerat sitt avstånd till Tadic i frågan om Kosovo och krävt att Serbien avvisar allt EU-samarbete om EU skickar poliser till Kosovo.

De flesta bedömare räknade dock med att ett stort valdeltagande skulle gynna Tadic.

Risken för valfusk var enligt Pellnäs liten då observatörer från flera oberoende organisationer var på plats.

Samarbetsorganisationen OSSE har observatörer i landet och kommer lämna en rapport om sina iakttagelser vid 14-tiden på måndagen.

Joakim Goksör/TT

Publicerad: