Slog igenom i filmen Brokeback Mountain

NYHETER

”Fantastiskt skådespeleri” skrev Aftonbladets recensent Jan-Olov Andersson

Heath Ledger fick sitt stora genombrott i filmen "Brokeback Mountain" och Oscarnominerades för sin prestation till bästa manliga huvudroll.

Aftonbladets recensent gav filmen fem plus.

Så här skrev Jan-Olov Andersson den 3 februari 2006:

”Filmen som är storfavorit inför årets Oscars-gala, med åtta nomineringar.

Omtalad som en ”bögvästern”, men filmen är så otroligt mycket mer än två cowboys som sitter på prärien, äter bönor och fiser lite grann innan de kryper in i tältet och gosar med varandra.

Till att börja med utspelas historien–efter en novell av E. Annie Proulx, som skrev ”Sjöfartsnytt”–från tidigt 1960-tal och ett tjugotal år framåt. Vilda västern finns fortfarande i USA-stater som Wyoming och Texas. Det är i de trakterna som Ennis Del Mar (Heath Ledger) och Jack Twist (Jake Gyllenhaal), båda kring 20-strecket, träffas när de fått sommarjobb med att vakta får uppe på Brokeback mountain åt en snål farmare (Randy Quaid).

Starka känslor uppstår. De ligger med varandra.

–Du vet, jag är inte bög, säger Ennis.

–Inte jag heller, säger Jack.

Båda gifter sig och får barn. Ennis och hans fru (Michelle Williams) kämpar för att få pengarna att räcka till, medan Jack gifter sig till rikedom, men föraktas av hustruns (Anne Hathaway) familj. Och känslorna mellan männen, de består.

Fantastiskt skådespeleri, häftiga bilder, träffsäker miljö- och tidsskildring, suggestiv musik. Ang Lee berättar lågmält och med subtil elegans denna familjekrönika om två män som tvingas hålla tillbaka sina egna känslor i en värld full av fördomar och oskrivna regler för hur riktiga karlar minsann ska vara.

En stor filmupplevelse!”