Två banker rånade i Västerhaninge

Rånarna avlossade skott och försökte spränga valvet – en person gripen

Två banker i Västerhaninge utsattes på fredagsmorgonen för väpnat rån.

– Gärningsmännen var beväpnade och det ska ha förekommit skottlossning, säger Ann-Charlotte Wejnäs vid länskommunikationscentralen till aftonbladet.se.

En person uppges vara gripen, men polisen har lagt locket på.

Larmet kom in kl 08.46 till polisen i Stockholm.

– Minst tre beväpnade gärningsmän rånade Swedbank på Centrumvägen 5 i Västerhaninge, säger Ann-Charlotte Wejnäs.

Rånarna var maskerade och det är oklart om de kom över något byte.

– Enligt våra uppgifter ska det ha förekommit skottlossning. Det kan röra sig om automatvapen. Men vad vi vet nu ska ingen ha skadats fysiskt i samband med rånet.

Enligt Ann-Charlotte Wejnäs försökte rånarna även spränga valvet.

– Vi har nu fått bekräftat av bombteknikerna att de sprängt någon form av laddning. Hur stor laddningen var, eller om de lyckades ta sig in i valvet, vill vi inte berätta i nuläget, säger hon.

Samtliga kunder och all personal har dock tagit sig ut ur banken.

Enligt vad aftonbladet.se erfar greps en misstänkt rånare under fredagsvkällen. Polisen har dock lagt locket på och vill inte kommentera.

– Även kriminella följer medierapporteringen och vi vill i nuläget inte gå in på vad vi gjort eller inte gjort i jakten på rånarna, säger Mats Nyhlen, informationsansvarig vid polisen i Södertörn.

Två rån

Även Handelsbanken som ligger nära Swedbank rånades på morgonen. Enligt polisen är de båda rånen sammankopplade.

– Det rör sig troligtvis om samma gärningsmän eller i vilket fall samma gäng. Banken hade inte hunnit öppna så inga kunder ska ha drabbats där. De beväpnade rånarna tvingade personalen att lägga sig ner på golvet.

Gärningsmännen flydde området i en mörkgrön Volvo 855. Flyktbilen påträffades sedan på Vallhornsvägen i Skogås vid 09.40-tiden, uppger Stockholmspolisen.

– Patruller har säkrat platsen och vi söker vittnen i anslutning till det. Vi är intresserade av att komma i kontakt med människor som kan ha gjort iakttagelser kring det här, säger Joakim Caryll vid Stockholmspolisen.

Ett stort antal polispatruller, tekniker från polisen och ambulanser skickades efter larmet till Västerhaninge centrum där bankerna ligger. Insatsen är länsgemensam, vilket betyder att all tillgänglig personal i länet arbetar med fallet.

– Även om våra uppgifter i nuläget är att ingen har blivit fysiskt skadad, har de här personerna som drabbats självklart blivit chockade. Vi har ambulanser på plats som tar hand om dem, säger Wejnäs.

Tipstelefon

Polisen har inrättat en tipstelefon dit allmänheten kan höra av sig.

– Vi betraktar de här gärningsmännen som mycket farliga och beväpnade. De tvekade inte att skjuta, säger Wejnäs.

Hon understryker att man under inga omständigheter ska närma sig ett misstänkt fordon utan i stället kontakta polisen om man har sett något misstänkt.

– Ser man någon annan bil i trafiken som kör i den södra riktningen och beter sig annorlunda, kanske kör vårdslöst eller liknande så kan man också höra av sig till vår tipstelefon, säger hon.

Mer inom kort

Publisert: