Tvillingen fast för mord

avStefan Holm

NYHETER

Svenska systrar lekte med döden på motorväg – nu är den ena häktad

1 av 3 | Foto: BBC
MISSTÄNKT FÖR KNIVMORD Den svenska 40-åriga kvinnan skapade stora rubriker i Storbritannien i maj, när hon tillsammans med sin tvillingsyster sprang ut på en tungt trafikerad motorväg. Nu sitter hon häktad – misstänkt för mordet på sjukvårdaren Glen Hollinshead, 54.

LONDON. De svenska tvillingsystrarna rusade ut på en hårt trafikerad motorväg för att undkomma polisen.

Fyra månader senare sitter den ena kvinnan häktad – misstänkt för mord.

Efter dådet försökte hon ta sitt liv genom att på nytt kasta sig framför en bil.

Han avslutade inte bara kvällen utan livet med ett besök på Royal Oak.

Dagen därpå hittades sjukvårdaren Glen Hollinshead, 54, död utanför sitt hem vid Duke Street i Fenton, en förort till Stoke-on-Trent. Den som sist såg honom i livet, förutom hans älskade hund, var mannen som gjorde honom sällskap på väg hem från puben.

Hade tre söner

–?Han beskrivs som en väldigt generös och vänlig man. Om någon frågat hade han gett bort allt han ägde. Han hade tre söner och flyttade till Fenton för att komma närmare en av sina bröder och sin gamla mor, säger Neil Spencer vid polisen i Staffordshire.

Bara några timmar efter den fasansfulla upptäckten den 20 maj försökte en 40-årig svenska ta sitt liv inte långt från mordplatsen. Hon hoppade från en vägbro och träffades av en bil på vägen nedanför. Kvinnan drabbades av svåra skallskador och fotledsbrott och fördes i ambulans till universitetssjukhuset i Stoke-on-Trent.

Hennes tillstånd var länge kritiskt, men självmordsförsöket misslyckades. Tidigare i september fick hon lämna sjukhuset – men i entrén väntade polisen.

Sedan dess har kvinnan varit frihetsberövad.

Samarbetsvillig

Utredarna misstänkte tidigt att det var svenskan som höll i kniven som trängde genom bröstet på Glen Hollinshead. Polisen är väldigt förtegen om motivet, men hävdar att svenskan varit samarbetsvillig.

–?För att inte störa utredningen och den kommande rättegången kan vi inte uttala oss, säger Neil Spencer.

När huvudrättegången ska hållas är ännu inte bestämt. Under sitt första och hittills enda framträdande i rättssalen bekräftade svenskan bara uppgifterna om hennes namn, ålder och bostadsadress – ett samhälle norr om Cork i Irland.

Kvinnan, som enligt websajten This is Staffordshire är mamma till två barn, lämnade 2003 Göteborgstrakten för att flytta utomlands.

Visades i tv

Det är inte första gången hon skapar rubriker i Storbritannien. Hon och hennes tvillingsyster spelade ofrivilligt huvudrollerna i dokumentären ”Motorway cops”, som i torsdags visades på BBC.

På bästa sändningstid fick tv-tittarna se svenskorna lura både polisen och döden.

De skulle egentligen ha tagit bussen mellan Liverpool och London, men mådde dåligt och hoppade därför av utmed väg M6 utanför Stoke-on-Trent.

I stället fortsatte de sin resa till fots längs den smala remsan som skiljer de två trefiliga motorvägarna.

Påkörd av lastbil

När polisen närmade sig korsade kvinnorna vägen. En av dem blev då påkörd, men det hindrade inte att de tog sig till vägrenen. Systrarna hade dock inga planer på att stanna där.

När ytterligare en polispatrull anlände till platsen rusade de plötsligt ut på vägen. En lastbilschaufför körde på den ena systern, som blev svårt skadad och tvingades tillbringa sju veckor på sjukhus.

Den mordmisstänkta kvinnan blev påkörd av en bil och slungades upp på motorhuven. Det skedde med en sådan kraft att vindrutan och taket trycktes in.

Tillbaka hos polisen

–?Det går inte att utbilda sig för något sådant här. En polis blir också chockad. Man vill inte tro sina ögon, säger Paul Finlayson i ”Motorway cops”.

Vad dokumentären inte visar är att den ena systern snart skulle besöka både sjukhus och polisen igen, svårt skadad och misstänkt för mord.