Unika obduktionsbilder i 3D-teknik prisade

avSusanna Vidlund

NYHETER

Anders Persson fick ta emot Lennart Nilsson Award

Foto: Anders Persson
CSI-material Anders Perssons bilder har blivit uppmärksammade världen över och har bland annat använts i tv-serien CSI. På bilden ses en människa med skolios.

Så har du aldrig sett människokroppen tidigare.

Röntgenläkaren Anders Perssons bilder är kända världen över och har använts i tv-serien CSI.

Nu har han fått ta emot det prestigfyllda Lennart Nilsson Award för sina tredimensionella bilder.

Anders Persson, radiolog och chef för det bildmedicinska centret CMIV vid LiU och Universitetssjukhuset, skapar fantastiska bilder av människroppens bilder.

– Det är mycket hedrande att de uppskattar vårt arbete, och kul att man tagit fram det här området där det inte bara handlar om vackra bilder utan också patientnytta, säger pristagaren i en intervju som publicerats på Linköpings universitets hemsida.

"Som att måla"

Han berättar att även om man använder avancerad teknik för att skapa bilderna, handlar det också om ett hantverk av den som sitter bakom datorn.

– Det är som att måla med akvarell eller olja, säger Anders Persson.

Pristagaren borde veta vad han talar om. Han var faktiskt haft ett verk utställt på Moderna museet vid ett tillfälle.

– Under ett projektarbete i gymnasiet i Hudiksvall gjorde jag en meterstor igelkott av hönsnät, tidningspapper, tapetklister och tiotusen tandpetare. Den var blodig och hopklämd över ryggen, överkörd av en bil.

Spjutspetsteknik och pedagogik

Precis som Lennart Nilsson har Anders Persson skapat bilder av människans inre och kunnat visa det som tidigare har varit dolt för blotta ögat.

”Anders Persson kombinerar spjutspetsteknik med pedagogiskt berättande och konstnärligt öga. Han synliggör kroppens inre med unik precision, så att bilderna kan förstås och tolkas av både lekmannen och experten,” skrev juryn i sin motivering.

Utöver äran får Anders Persson också en prissumma på 100 000 kronor att sätta sprätt på. Själva prisceremonin äger rum i Berwaldhallen, Stockholm, den 28 oktober då den världsberömde fotografen Lennart Nilsson själv kommer delta.