Nyheter

Chefsbonusar lönar sig inte

avCaroline Olsson

Bolag med bonusprogram går ofta sämre än konkurrenter utan chefsbonus

1 av 2 | Foto: svt

Bonus till höga chefer lönar sig inte.

Mer än vartannat bolag som haft bonusprogram har gått sämre än konkurrenterna i samma bransch, visar en undersökning som presenteras i SVT:s Agenda.

Stora ägare kräver nu att företagen utvärderar r resultaten av bonusprogrammen.

Det är analysföretaget Nordic Investsor Services som gjort studien för försäkringsbolaget Folksams räkning.

Bakgrunden är skandalerna kring höga chefers miljonbonusar och allt fler frågetecken kring vilken nytta bonusprogrammen egentligen gör. Att höga chefer vill ha bonusprogram är ingen hemlighet, men ingen kan visa siffror på att chefsbonusar är bra för företagen och för ägarna.

Tvärtom.

Folksam säger nu att man som ägare tänker börja rösta nej till tveksamma bonusprogram.

Kan inte visa siffror

– Vi har vid upprepade tillfällen frågat, har ni några siffror som kan visa att det här är bra för våra sparare. Men det finns aldrig någon som kunnat visa i siffror att det varit bra med bonusar, säger Carina Lundberg, chef vid ägarfrågor på Folksam, till Agenda.

Enligt undersökningen har 60 procent av de bolag som inte skaffat bonusprogram slagit branschindex.

Det kan jämföras med de närmare 50 bolag som haft bonusar de senaste åtta åren. Där har mer än vartannat gått sämre än konkurrenterna.

Kräver utvärdering

Första AP-fonden, som också är storägare i en rad bolag, kräver också att börsbolagen utvärderar bonusarna och visar på vilket sätt chefsbonusar är bra för ägarna.

– Är det något bolag inte gjort en utredning och inte heller kan redovisa varför man inte gjort någon utredning det får vi naturligtvis överväga att rösta nej, säger Ossian Ekdal, ägaransvarig vid Första AP-fonden, till Agenda.