Nyheter

Lär dig fynda antikt

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Antikfebern drar över landet och smittar var och varannan. Någon som kan sina antikviteter är Bo Knutsson, antikhandlare och expert i Antikrundan som varit i branschen i hela sitt liv. Vi frågade honom om hans bästa fyndtips.

Vilka trender råder just nu?

- Användbara antikviteter, sådana du kan inreda ditt hem med. De flesta av oss bor inte i slott eller stora herrgårdar så vi vill ha sådant vi kan ha framme i vanliga bostäder. Det får gärna vara en fräck blandning av gammalt och supermodernt, som till exempel en gustaviansk matsal blandat med 1920-talspjäser.

Dina bästa tips för att göra klipp?

- Man bör köpa med ögat, det är det viktigaste. Gå på känsla och se till att kvalitén stämmer överens med det angivna priset. Sedan får man naturligtvis utgå ifrån den enskilda plånboken, men till syvene och sist är det viktigt att man köper saker man gillar. Prylen ju kommer att utstå just ditt ögas slitage under en lång tid.

Vad ska man spara på inför framtiden? Billybokhyllor?

- Nej, Billybokhyllor har ingen framtid som antikvitet för de är av för dålig kvalitet. Allt som håller hantverkskvalitet är däremot värt att spara på, som till exempel Jonas Bohlins möbler. I dag jagar alla Stig Lindbergs verk medan många andra liknande glöms bort. Detta beror på att ju fler inredningstidningar som tar upp en, desto trendigare blir du.

Finns det några säkra kort?

- Vad gäller möbler är Bruno Mathsson och Carl Malmsten alltid på modet. Bruno Mathsson har varit lika populär sedan 1930-talet och du kan köpa hans möbler i nytillverkning i dag. Men jag tycker att det är larvigt att köpa nytt, när du kan hitta en äldre pjäs med patina som är precis lika bra för ett mycket bättre pris!

Ditt eget bästa fynd?

- Det är nog min första Wiwen Nilsson, en sockerskål som jag köpte omåttligt dyrt 1979. Mina kollegor tyckte att jag var galen men ett tag efter small det och Wiwen Nilssons produkter blev oerhört eftertraktade. Detta fynd var en av de saker som inspirerade mig att gå in i branschen.

Vad sparar folk på i onödan?

- Jag ser det inte så, utan snarare att det är fyndtillfälle på vissa saker under vissa perioder. Nu är det till exempel fyndtillfälle på farmors gamla matservis som du kan köpa för under tusenlappen. Det är bra kvalitet, du kan köra den i diskmaskinen och sedan slänga den när du tröttnat på den. Ett annat tips är kristallserviser, som du kan få för en överkomlig penning i dag men som med all säkerhet kommer att omvärderas i framtiden och skjuta i höjden i pris.

Tips på antikhandlare i Stockholm?

- Alla som är medlemmar i Sveriges Konst- och Antikhandlareförening, de står för kvalitet och etiskt handlande.

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: