Svenskar gripna för danskt miljonrån

NYHETER

Rånkupp förra veckan gav 60 miljoner kronor

Dansk polis anhöll på lördagskvällen fem personer misstänkta för rånkuppen i Köpenhamn den 10 augusti där bytet blev 60 miljoner kronor. Fyra av de anhållna är svenskar och en är dansk medborgare.

Vid rånet förra söndagen tog sig beväpnade rånare in hos värdehanteringsföretaget Dansk Värdihåndtering A/S i Bröndby i Köpenhamns utkant med hjälp av en grävmaskin.

Fyra av männen greps på ett hotell i Köpenhamns centrum medan den femte greps på en rastplats vid en motorväg.

De anhållna ställs inför rätta på söndagen i Glostrup i ett så kallat grundlovsförhör, då grunderna för ett frihetsberövande prövas, uppger polisinspektör Bengt Isager-Nielsen vid Köpenhamnspolisen.

Skuggat gärningsmännen

I samband med anhållandena har polisen beslagtagit tre bilar, som man misstänker har använts vid rånet.

Anhållandena skedde, enligt Ekstra Bladet, efter att polisen en tid skuggat de misstänkta gärningsmännen.

Polisens specialgrupp hittade en hög med 1 000-kronorssedlar och ett par mobiltelefoner utspridda på ett kafébord i hotellfoajén då polisen i jakten på rånarna ryckte in på hotellet.

Ekstra Bladet skriver att en av de beslagtagna bilarna är franskregistrerad.

Tidigare har polisen sagt att Bröndebyrånet på många sätt liknar det rån som begicks mot det närbelägna värdehanteringsföretaget Loomis i april. Den gången kom rånarna över 62 miljoner danska kronor. Det rånet ansågs ha svensk anknytning eftersom rånarnas flyktbilar var stulna i Stockholm och en del verktyg som användes vid kuppen var inköpta i Sverige.

TT