Agneta Bolme Börjefors död

avSofie Strandberg

Foto: KARIN TÖRNBLOM
"hon var en oerhört omsorgsfull människa" SVT-profilen Agneta Bolme Börjefors avled efter en tids sjukdom. Till höger hennes bror, skådespelaren Tomas Bolme.

SVT-profilen Agneta Bolme Börjefors har avlidit efter en två års lång kamp mot cancern.

Klockan 13 i dag somnade hon in i sällskap av sin son och make.

– Hon var en oerhört omsorgsfull människa och tog hand om alla, säger brodern Tomas Bolme.

För två år sedan drabbades Agneta Bolme Börjefors av bröstcancer. Hon fortsatte att arbeta men sjukdomen ville inte ge med sig. I april i år gick hon i pension – efter att ha varit anställd på SVT sedan 1965.

– Agneta fick en fin sista vecka på Radiumhemmet. Klockan 13 i dag somnade hon in – sonen och maken var med. Hon har aldrig varit ensam under sjukdomstiden, säger brodern och skådespelaren Tomas Bolme.

"Bra år"

Under sin karriär hann Agneta Bolme Börjefors med att vara programledare i bland annat "Söndagsöppet", "Tolvslaget på Skansen", Nobelfesten, och "Året med Kungafamiljen".

Hon gjorde rösten till Drutten i 800 avsnitt i dockteaterserien "Drutten och Krokodilen".

Tomas Bolme berättar att systern haft ett bra år – trots sjukdomen. Hon fick bland annat veta att sonen skulle gifta sig.

När hon gick i pension ordnade SVT en stor avskedsfest.

– Jag tror alla medarbetare skulle beskriva henne som en god medarbetare. Någon sa en gång om Agneta att när hon är med i teamet så står ingen utanför, ingen kan bli mobbad när Agneta är med.

På fritiden tyckte SVT-profilen om att åka skidor. Hon var vice president för journalisternas internationella slalomklubb.

– Så sent som i april var jag och min storebror i fjällen tillsammans med Agneta och åkte skidor. Hon älskade verkligen att åka skidor.

Folkkär profil

På nationaldagen den 6 juni i år fick SVT-profilen motta en medalj av kung Carl XVI Gustaf. Programmet "Året med kungafamiljen" har hon lett ett flertal gånger.

– När kronprinsessan fyllde år i juli var Agneta inbjuden, berättar brodern.

Tv-tittarna mister en folkkär profil men för Tomas Bolme är förlusten betydligt större.

– Hon var en oerhört omsorgsfull människa och tog hand om alla. Hon var väldigt mycket storasyster för mig. Jag brukade säga "jag är 63 år, du behöver inte tala om för mig hur jag ska köra bil".

Agneta Bolme Börjefors blev 67 år.