Nyheter

”Hitlers ondska har blivit som en arvsynd”

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Rickard Olsson drog nazistskämt i SVT-program

Drog Naziskämt I Olssons studio på SVT1 skämtade programledaren om när det går dåligt för tyskar i sportsammanhang. ”Man tänker bara "Hitler, Hitler, Hitler, Hitler, Hitler", sa Rickard Olsson.
Drog Naziskämt I Olssons studio på SVT1 skämtade programledaren om när det går dåligt för tyskar i sportsammanhang. ”Man tänker bara "Hitler, Hitler, Hitler, Hitler, Hitler", sa Rickard Olsson.

Det tyska damfotbollslandslaget förlorade med 1-4 i semifinalen mot Brasilien.

I SVT-programmet ”Olssons studio” togs brakförlusten upp. Men ingen tyckte synd om tyskarna.

I stället drog programledaren Rickard Olsson ett nazistskämt.

– Det finns någonting med Hitler och Tyskland som fortfarande gör att det är svårt att ens tycka synd om dem när de får storstryk i fotboll. Man tänker bara "Hitler, Hitler, Hitler, Hitler, Hitler", sa Rickard Olsson i Olssons studio som sändes i SVT1 i går kväll.

Det fick en upprörd tittare att höra av sig till aftonbladet.se:

– Man kan inte hålla på och dra sådana här naziskämt om Tyskland.

Även till SVT hörde tittare av sig.

– Vi har fått två mejl om det. De undrade över skämtet och vi har vidarebefordrat dem till ansvariga för programmet, berättar Hasse vid SVT:s tittarservice för aftonbladet.se.

”Som en arvsynd”

Själv tycker Rickard Olsson att man visst kan skämta om nazister och Tyskland.

– Jag tillhör en generation som har blivit så inmutad med Hitlers ondska att det har blivit som en arvsynd. Jag sa ju också "kalla mig gärna konservativ" och sa att "jag inte kan gå vidare". Det finns där i bakhuvudet, på samma sätt som många har svårt att tycka om Ryssland trots att de var så bra i hockey. Det är en känsla som jag tror många kan känna igen. Men man behöver inte vara stolt över den för det.

Kan du förstå att folk kan bli upprörda och att skämtet sårar?

– Ja, men på samma sätt ska de också förstå att de har sårat andra och att det sitter kvar. Det kan väl handla om en ömsesidig förståelse för varandra. Samtidigt kan jag tycka att ska man inte få prata om en känsla som många har? Att tiga ihjäl det och låtsas som att det snöar? Att bara bli arg löser inga problem.

"Alltid någon som tar illa upp"

Rickard Olsson har inga problem med att skoja om olika nationaliteter och menar att det måste finnas utrymme för även den typen av skämt.

– Jag kan skoja med svenskar också. Det finns alltid något som man kan skämta om. Sedan finns det alltid någon som tar illa upp och säger att man är rasistisk eller Gud vet vad. Men herregud, man måste kunna ha en distans till vad som sägs också.

Vad ska ni prata om ikväll i Olssons studio?

– Ikväll kommer Leif Pagrotsky och Erica Johansson. Jag tycker vi har varit ganska mycket under midjan den senaste tiden men i dag ska vi höja ribban och hålla oss över midjan. Känsliga tyskar kan lyssna och titta på programmet utan att vara oroliga.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: