Trångboddheten – orsak till bränderna

NYHETER

Polisen ser en koppling: De får utlopp för sin leklusta

1 av 2 | Foto: Foto: Emil Malmborg/Bildbyrån
Mamma Azar och pappa Jabbar al-Grety kom från Diwanya i Irak till Malmö och Rosengård 1195. Tvillingarna Ajat och Duah läser läxor på Rädda barnen.

Rosengård brinner och orsaken är de fullproppade lägenheterna. Polisen ser en tydlig koppling mellan de anlagda bränderna och att stadsdelens barn lever i särklass mest trångt i stan.

38 procent av Rosengårds fyraåringar lever trångbott. I särklass mest i Malmö. Ungdomarnas törst efter utrymme får dem att varje vår välla ut på gårdarna mellan höghusen. Samtidigt tar bränderna vid. Hittills 90 stycken i år.

– De får utlopp för sin leklusta. Om något brinner så kommer polisen och det händer något, säger närpolischefen Börje Aronsson.

För att försvåra spontant anlagda bränder jobbar fastighetsvärdarna och kommunen med att hålla rent i området. Allt som brinner rensas bort. Men att området blir tomt på föräldrar när mörkret sänker sig är ett problem.

Men den främsta kopplingen mellan trångboddhet och anlagda bränder ligger i taskig läxro. Barnen kan inte plugga i fred. Om det går dåligt i skolan är risken större att de blir kriminella.

Stökig läxläsning vet Ali och Zikra al-Grety allt om. De bor tillsammans med sina sju syskon, mamma och pappa i två treor på von Rosens väg på Herrgården. De har varsitt rum som de delar med två syskon.

– Jag brukar göra mina läxor på golvet ute i vardagsrummet. Fem minuter tar det, säger Ali, 13.

Hans syster Zikra, 16, läser på Infokompgymnasiet och skickar iväg sina tvillingsystrar till Rädda barnens läxläsning i huset mitt emot när hon behöver lugn och ro.

– Att plugga med dem i rummet är katastrof. De är nio år och vill ju leka, säger Zikra.