Rasha, 14: Jag är så rädd, men mina syskon är ännu mer rädda

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Föräldrarna flydde till Sverige – men de fem barnen är fast i Gaza

1 av 3
saknar sina barn Mohamed och Shahinaz Madi fick med sig de båda minsta barnen Yousef, 7, och Abdallah, 5, på flykten till Sverige. Men de har inte lyckats få hit sina fem äldre barn ännu. ”Det är så fel. De är i helvetet medan vi är i paradiset Sverige”, säger pappa Mohamed, 36.

ASHKELON. Rasha, 14, börjar gråta i telefonen.

– Snälla, jag vill till mamma och pappa i Sverige, säger hon till Aftonbladet.

Flickan och hennes fyra småsyskon är ensamma i krigets Gaza.

Stadsdelen El Zeitun i Gaza City är en av världens farligaste platser. Inte ens ambulanser åker längre genom området, sedan två sjukvårdare dödades under en utryckning i förra veckan.

Där, mitt i eldstriden, befinner sig syskonen Rasha, 14, Fadi, 12, Mohamed, 9, och tvillingarna

Rami och Reena, 8. Ensamma, med bara mormor som stöd.

– Det är dåligt här. Jättedåligt. Jag är så rädd, men mina syskon är ännu mer rädda, säger Rasha.

”De är i helvetet”

I Kristianstad sitter barnens förtvivlade föräldrar och väntar på att syskonen ska få komma hem.

– Det är så fel. De är i helvetet, medan vi är i paradiset Sverige, säger pappa Mohamed Madi, 36.

Det var för snart två år sedan som han och hustrun Shahinaz, 31, insåg att situationen i Gaza var ohållbar och bestämde sig för att fly till Sverige. Den 8 maj 2007 är senaste gången de kramade om sina fem äldsta barn.

– Vi ville ju ta med dem. När vi lämnade dem med sin mormor kände jag hur en bit av mig dog. Men flykten var så farlig, vi kunde inte utsätta barnen för det. Vi kunde bara ta med de två minsta, som vi fick bära hela vägen, säger Mohamed Madi.

Till fots genom Gaza

Han och Shahinaz gick till fots genom Gaza med var sitt barn i famnen. Tog sig ut till Egypten. Åkte därifrån till Amman. Flög till Ukraina, sedan till Istanbul, till Cypern och till Sverige. Den 30 juni 2008 fick paret svenskt uppehållstillstånd. Sedan dess har de försökt få hem barnen.

– Jag ringer dem och säger att vi tänker på dem hela tiden, men de är så skrämda av allt som händer runt omkring. De bor bredvid polishuset som bombades för några dagar sedan, säger Mohamed.

Nu kämpar Röda Korset febrilt för att få ut syskonen ur Gaza.

– Vi känner väldigt mycket för de här barnen. Lidande går aldrig att jämföra, men i det här kriget så är barnen, och speciellt de ensamma barnen, mest utsatta. Bara att hämta vatten inne i Gaza innebär livsfara och det finns inte mycket mat, säger Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren.