”EU spelar för gallerierna”

avErik Wiman

NYHETER

Wolfgang Hansson om möjligheterna att stoppa kriget

En av FN:s egna skolor inne i Gaza bombades på tisdagen av israeliska stridsvagnar. Men världssamfundet har ingen möjlighet att agera.

– Så länge USA försvarar Israels rätt att bekämpa Hamas är FN handlingsförlamat, säger Aftonbadets utrikesexpert Wolfgang Hansson.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Israels attacker mot Gaza har pågått i tio dagar. Närmare 600 personer har dödats, av dem uppges över 100 vara barn.

FN har än så länge inte ingripit eller gjort något gemensamt uttalande. Förklaringen är att USA har vetorätt i säkerhetsrådet och vägrar fördöma Israels attacker.

Hamas säger i sin tur att raketattackerna kommer fortsätta till dess Israel är ute ur Gaza.

– USA anser att Hamas är en terrororganisation. Att amerikanerna skulle ställa sig bakom dem i konflikten är otänkbart, säger Wolfgang Hansson.

Vill ha eldupphör

På tisdagen manade USA:s utrikesdepartement ändå till vapenvila i Gaza.

– Vi vill absolut ha ett omedelbart eldupphör, sade UD-talesmannen Sean McCormack i Washington enligt Reuters.

– Ett omedelbart eldupphör som är hållbart och varaktigt och inte tidsbegränsat, sade han, fortfarande utan att ta avstånd från Israels attacker.

Wolfgang Hansson tror möjligen att USA framöver kommer att kunna fördöma enskilda krigshandlingar där stora antal civila dödas.

Så hur länge kommer kriget att pågå?

– Jag tror att Israel vill ha det här avklarat i god tid före valet. Det är också troligt att Barack Obama tar någon form av initiativ när han tillträder den 20 januari, som kan få attackerna att uppgöra. Han måste rimligen visa var han står, även om han hittills inte har sagt ett ord i saken.

Vilken roll spelar EU och Sverige?

– Vi är mest statister utan möjlighet att utöva påtryckningar mot Israel. Intentionen finns säkert, men det bli ett spel för gallerierna.

Hur kommer kriget att sluta?

– Det är omöjligt att säga, men Israel kommer att göra allt för att stoppa Hamas raketskjutningar från Gaza annars har de inte uppnått någonting alls.