Kallur är årets Victoriastipendiat

avMarianne Berglund

Häcklöperskan Susanna Kallur får åka till Öland den 14 juli. Hon har nämligen fått Victoriastipendiet på 25 000 kronor. I år firar priset dessutom 30-års jubileum – vilket skapar extra guldkant kring evenemanget.

– Det känns jätteroligt så klart, säger Kallur.

För juryn och allmänheten verkar årets val av stipendiekandidat varit lätt. I går bestämdes det vem vinnaren är.

– Det har varit väldigt, väldigt många som röstat på Susanna Kallur. Vi fick flest inskickade meddelanden med hennes namn på. Juryn har sista ordet men det rådde ju inget tvivel om att hon är en populär person, säger Kay Wiestål, arrangör för Victoriadagen.

Häcklöperskan har varit nära att vinna tidigare, men varje år har hon blivit omsprungen på slutändan.

– Hon har varit med i diskussionerna i ett par år och hon har varit nära att vinna flera gånger men först nu sprang hon i mål. Hon är fruktansvärt duktig och blev glad, så klart. Tillställningen är en upplevelse för idrottsmän att vara med i, säger Wiestål.

För Susanna Kallur är det en stor ära.

– Det är jättekul. Jag har sett prisutdelningen på tv och det känns kul att vara med i den skaran av idrottare, säger hon till aftonbladet.se.

Hon var inte beredd på att få stipendiet på 25 000 kronor och har ännu inte hunnit reflektera över det hela.

– Jag tänkte inte alls. Det jag har fokuserar på är mina mål på friidrottsbanan. Jag har inte hunnit tänka på vad jag ska göra med pengarna.

Hur känns det att få träffa kronprinsessan?

– Det känns spännande, vi har aldrig träffats och jag har inte tänkt så mycket på det. Det får bli som det blir. Jag har bara sett henne på tv tidigare.

Som pristagare finns det dock en enda hake. Man får inte priset om man inte personligen närvarar vid festligheterna på kronprinsessans födelsedag. Men det är inga problem, menar Kallur.

– Jag var hemma den perioden ändå.

I juli är det fler än Susanna Kallur och kronprinsessan som firar. Själva stipendiet har 30-års jubileum. Det innebär att Öland får celebert besök av fotbollsproffs, skidåkare, sjukampsmästare, höjdhoppare, handbollsspelare, simmare, brottare, ishockey- och pingisspelare för att nämna några – på en och samma dag.

– 24 stycken av alla som fått priset i 29 år har tackat ja till att komma. Endast en person är tyvärr avliden och det är Mikael Ljungberg, säger Kay Wiestål.

Fler gäster som kommer till Öland den 14 juli och firar kronprinsessan är Charlotte Perrelli, Brolle Junior och Linda Bengtzing.