Regeringen föreslår miljarder i sänkt skatt

”Uppgiften nu är att lägga förslag som dämpar effekterna av en ekonomisk avmattning”

Regeringen kommer att föreslå sammanlagt 15 miljarder kronor i ytterligare sänkt skatt för dem som jobbar.

Det är en av huvudpunkterna i statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring i riksdagen på tisdagen.

– Uppgiften nu är att lägga förslag som dämpar effekterna av en ekonomisk avmattning, skriver Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c), Jan Björklund (fp) och Göran Hägglund (kd) på DN Debatt.

Därmed ser den moderata linjen ut att ha segrat i förhandlingarna mellan allianspartierna.

”Tredje steget”

I summan ingår det regeringen kallar det tredje steget i jobbskatteavdraget, främst riktat till låg- och medelinkomsttagare. Det ger i snitt 225 kronor mer i månaden efter skatt, som mest 250 kronor.

Samtidigt höjs gränsen för statlig inkomstskatt från en månadslön på 28 400 till 31 700 kronor nästa år.

– Sammantaget har jobbskatteavdraget tydligt höjt arbetets värde för landets lärare, metallarbetare, sjuksköterskor och alla andra som arbetar, skriver partiledarna på DN Debatt.

”Mer skatteintäkter”

– När drivkrafterna att arbeta ökar, betyder det också lägre kostnader för arbetslöshetsförsäkring och socialbidrag, liksom mer skatteintäkter som kan användas för att förbättra välfärden, skriver partiledarna.

16 miljarder kronor satsas på sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt bolagsskatt och ändrade regler för att förbättra villkoren för företagande.

– Få klyftor är så djupa som klyftan mellan den som har ett arbete och den som ofrivilligt ställts utanför. När det lönar sig bättre att arbeta blir det fler i arbete och färre i utanförskap, vilket minskar inkomstspridningen och klyftorna i samhället, skriver partiledarna på DN Debatt.

Regeringen vill sänka skatten
Publisert: