Nybakat på luciamorgonen?

NYHETER

Javisst – hur enkelt som helst

Tänk dig att vakna på luciamorgonen och starta dagen med härligt doftande och helt nybakat lbröd. Det kan lätt bli verklighet. Och du behöver inte lämna hemmet för att gå till bageriet.

Foto: Låt barnen njuta av varm chokladdryck smaksatt med kanel och kardemumma, toppad med vispad grädde.

Inget går upp emot nybakat till frukost, speciellt på helgen då man kanske vill njuta lite extra. Din lucia kan starta på bästa tänkbara sätt med enkla tips från Sara Begner, chef för Coop provkök.

– Nybakat på en stressig lussemorgon? Nej, vi är inte spritt språngande galna. Degen jäser under natten och gräddas när du fixar kaffe eller te.

Härlig lussefrukost

Elva nätter kvar till jul och lucia sprider välbehövligt ljus. Bjud på lussefrukost med nybakat och njut av sång och musik.

Dagen innan gör du i ordning degen och formar till bullar. Degen får jäsa under natten och på morgonen gräddar du dem i ugnen. Lätt som en plätt. På tio minuter har du 12 nybakade Go´morronbullar med saffran.

Bjuder du på varm chokladdryck smaksatt med kanel och kardemumma, toppad med vispad grädde, eller varför inte kryddkaffe med skummigt täcke? Då kan du stoltsera med en frukost de luxe.

Blir det ändå för stressigt med frukost är det precis lika gott med en lite senare lussefika. Citronkringlor, pepparkakor och lussekatter tillsammans med glögg eller kanske rent av en svalare dryck med juliga smaker.

Tips:

Ta en del av saffransdegen och kavla ut, fyll den med grovriven mandelmassa, russin och några smörklickar. Rulla ihop och forma till en krans. Saffransmums!

Hinner du inte med att baka så kan du ändå lätt komma i julstämning genom att använda saffran i maten. Köp hem några extra påsar och förgyll vardagsmaten med både färg och doft. Testa till exempel ugnsstekt lax med saffransquinoa, köttfärs med ris, gurkmeja och saffran eller hederliga pannkakor med saffran.

Trevlig lucia!

Coop

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul

Julmat