’Han kände inte Carolin’

avSimon Andrén

NYHETER

50-åringens fru i första intervjun: Vi är också offer, jag och pojkarna

1 av 3

Hennes man misstänks ha skjutit Carolin Stenvall, 29, i ryggen.

Nu talar den 50-årige gruvarbetarens hustru ut om händelsen som förändrade allt.

– Det som hänt är en tragedi för familjen Stenvall. Men det är det även för oss, vi är också offer, jag och pojkarna, säger hon till Piteå-Tidningen.

I oktober greps hennes man, misstänkt för att ligga bakom Carolins försvinnande. Några dagar senare erkände gruvarbetaren att han tagit livet av den 29-åriga kvinnan från Piteå. Åklagaren tror att han sköt henne i ryggen i skogen utanför Gällivare.

För Piteå-Tidningens reporter Jan Westerberg berättar den misstänkte mannens hustru om den tunga hösten.

Kunde inte tro det

Mardrömmen rullades upp när hon var på tjänsteresa i Belgien med sju kolleger från LKAB, där hon jobbar. Plötsligt ringde hennes mobil, i andra änden hörde hon Gällivarepolisen.

Polismannen förklarade att de anhållit hustruns 50-årige man, misstänkt för Carolin Stenvalls försvinnande.

Den 42-åriga hustrun kunde inte tro vad hon hörde. Hon förklarade för polisen att det måste vara ett fruktansvärt misstag, skriver Piteå-Tidningen.

Hon bokade om biljetterna och flög dagen efter hem till Sverige och Gällivare.

– Jag hade tidigare skojat med honom om Audi-spåret, och det faktum att vi ägde en sådan bil. Han visade ingen reaktion över skämtet. När polisen kom till vårt hus blev pojkarna ombedda att gå ut på gården. Min man ville att polisen skulle säga till pojkarna att de var hans arbetskamrater, säger hustrun till PT.

När hon kom hem från Belgien satt mannen redan i polishuset, och fick inte ha kontakt med anhöriga.

Men i onsdags fick de träffas för första gången sedan 50-åringen greps i sitt hem i Gällivare. Det blev ett känsloladdat möte i en och en halvtimme på rättscentrum i Luleå – ständigt övervakade av polis.

Hustrun mötte en mycket nedbruten man. Han föll i gråt mest hela tiden.

– Han känns väldigt borta för oss, nu får vi klara oss själva, jag och pojkarna. När jag gav honom bilder på barnen från senaste skolfotot orkade han inte titta. Han tog korten och stoppade dem direkt i plånboken, säger hon till Piteå-Tidningen.

Skidor och skoter

Hustrun berättar att familjens liv Gällivare alltid varit relativt normalt. På fritiden har de ägnat sig mycket åt skidor och skoter. Somrarna har de spenderat i Piteå.

Enligt hustrun har den misstänkte 50-åringen aldrig tidigare varit våldsam, varken mot henne eller andra kvinnor.

Men för ett tag sedan förändrades 50-åringen, berättar hustrun för PT. Mannen drabbades av en livskris, med panikångestattacker som följd. För det åt han antidepressiva.

Senare förstod hon att mannen även drack mer alkohol än vad han borde. Men en lugn punkt i 50-åringens liv var dock stugan i Mäntyvaara, det var den, och inte jakten, som var orsaken att han befann sig i skogarna kring rastplatsen Stenbron den 12 september.

Paret brukade ofta svänga in vid just den rastplatsen och slänga skräp.

– Jag är säker på att de inte kände varandra. Det var bara en fruktansvärt olycklig slump, säger hustrun till PT.

Begärt skilsmässa

I dag har hon insett att hennes man troligtvis är skyldig till Carolin Stenvalls död. Det insåg hon när polisen berättade om blodspåren i mannens Audi. Blod som kunde knytas till Carolin och ringa in 50-åringen. Uppbackad av en krisgrupp berättade hon slutligen sanningen för barnen.

Nu har hon begärt skilsmässa från sin man. Först efter rättegången tror hon att familjen kan gå vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM