Skulle döda Obama – kan få 50 års fängelse

avEmma Gårdsäter

Foto: ap
Nynazisten Daniel Cowart från Tennessee poserar med vapen. Han sitter nu häktad för att ha planerat att döda Barack Obama och kan få upp till 50 år i fängelse om han fälls.

Två skinnhuvuden sitter häktade i Tennessee misstänkta för att ha planerat att mörda Barack Obama. Fälls de för brottet kan de dömas till 50 års fängelse.

Foto: ap
Paul Schlesselman från Arkansas sitter också häktad för att ha planerat ett attentat mot Obama. Även han hotas av ett mycket långt fängelsestraff.

De häktade männen anklagas även för vapenbrott. Det skriver USA Today och hänvisar till en artikel publicerad på söndagen i The Arkansas Democrat-Gazette.

Dödshotade över 100

Det var i slutet av oktober som polisen grep 20-årige Daniel Cowart, från Tennessee, och 18-åringe Paul Schlesselman, från Arkansas. Vid gripandet hittades ett avsågat handvapen och tre pistoler.

Enligt AP ska männen även ha hotat att skjuta 88 personer och hugga huvudet av ytterligare 14 på ett gymnasium där det går mest afroamerikanska elever. Dessa siffror är symboliska inom den högerextrema rörelsen.

Därefter skulle Cowart och Schlesselman söka nya offer runt om i USA. Det sista steget var att till slut mörda demokraternas presidentkandidat Barack Obama.

50 års fängelse kan vänta

De båda häktade nekar till brottsanklagelserna. Om männen fälls för brottsanklagelserna kan de dömas till böter och 50 års fängelse.

Enligt USA Today kan de häktade männen bara lämna sina celler under en timma om dagen. Då kan de titta på tv eller ringa samtal till anhöriga.

Jerry Vastbinder, Sheriff på fängelset, säger att männen har separerats från övriga interner på begäran av myndigheterna. Sedan de häktades för cirka två veckor sedan ska de ha skött sig väl.

ARTIKELN HANDLAR OM