Hillary nöjd trots tredjeplatsen

”En stor natt för demokraterna”

Hon var favoriten som föll på mållinjen.

Men trots tredjeplatsen i Iowa är Hillary Clinton nöjd.

– Det här var en stor natt för demokraterna. I dag sände vi ut ett budskap om att nästa president blir demokrat, sa hon under sitt tacktal.

Hillary Clinton efter valet i natt.
Hillary Clinton efter valet i natt.

Hillary Clinton fick inte den pangstart hon hade hoppats på. Trots att hon tidigt var favorit inför valet i Iowa slutade hon trea bland demokraterna, efter Barack Obama och John Edwards.

Sveks av kärnväljare

Och det var de väljare som pekades ut som de mest Clinton-trogna som svek den förra presidenthustrun. De som uppgav att vården var den viktigaste valfrågan föredrog Obama, trots Clintons satsning i dessa frågor.

En majoritet av förstagångsväljarna och de kvinnliga väljarna fördrog också Obama, trots att opinionsundersökningar visat att hon hade stort stöd i dessa väljargrupper, uppger CNN.

Men Hillary tänker komma tillbaka.

– Vi fortsätter att kämpa på så hårt vi bara kan. Vi tar med oss entusiasmen till New Hampshire, sa hon under tacktalet, med sin man Bill och parets dotter Chelsea vid sin sida.

Känga till Iowa

Inför jublande anhängare gratulerade hon också Obama och sa att vägen mot Vita huset nu är klar.

– Tillsammans har vi presenterat en förändring och gjort klart att USA behöver en ny start. Vårt budskap är att har vi en demokratisk president i Vita huset 2009.

Men mitt i alla gratulationer passade hon också på att ge väljarna i Iowa en känga.

– Jag är övertygad om att väljarna i New Hampshire kommer att förstå skillnaden mellan kandidaterna och rösta fram den kandidat som är redo från dag ett.

Läs ALLT om valet
Publisert: